Довършват новата болница за 2-3 години?

Papashimov 2Довършването на новата болница в Ямбол да стане в рамките на 2-3 години чрез отпускането на целеви средства от държавния бюджет настояват от ГЕРБ – Ямбол, съобщи на пресконференция народният представител Юлиян Папашимов. Той уточни, че е проведена среща с финансовия министър с настояване още в бюджет 2018 да бъдат целеви средства, но на този етап все още няма решение дали това ще се случи.

В същото време заради влошените условия на работа в МБАЛ „Св. Пантелеймон” има недостиг на кадри, а болницата е принудена да има и звено „Носачи”, защото пренасянето на пациентите за изследвания от една сграда в друга е трудна работа.

Народният представител заяви, че бившият здравен министър Петър Москов „откровено излъга”, че ще направи нещо за новата болница, пристигна в Ямбол, обеща определени неща, ангажира се и с някакви срокове, но нищо не изпълни.

По темата за насилието над лекари ямболският депутат обясни, че в здравната комисия в парламента, на която той е член, обсъждат спешни мерки, които включват и увеличеване на наказанието, защото случаите на агресия към лекари са като зараза и стават все по-тежки. В Пловдив от доста време е въведена практика, когато лекарски екип отива в ромската махала да сигнализира в полицията и ако се налага полицаи да го придружават. Според народния представител безспорна причина за увеличаване на случаите на насилие е и фактът, че няма ефективно осъдени насилници, а това създава чувство за безнаказаност.

Поводът за пресконференцията беше съобщението, че Министерство на финансите е направило извънредно плащане за близо 2 милиарда лева по външния дълг на 7 юли, с което България е на трето място в Европейския съюз по нисък дълг. След това плащане държавният дълг намалява до около 25% от БВП при 29,1 % в края на 2016 г. Намалението на дълга води до спестяване на разходи за лихви от 79 милиона лева годишно, каза още д-р Папашимов. Той поясни, че с тези спестени средства се изплаща падежът на еврооблигации от 2012 г. Те бяха пласирани на външните пазари, за да се изплати с тях  предишен дълг – еврооблигациите от 2002 г., емитирани по време на финансовия министър Милен Велчев и правителството на НДСВ.

За първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 милиарда лева, съобщи още депутатът.  По данни на Евростат България е сред отличниците в Европейския съюз по нисък дълг. В негативната класация по висок дълг пък са Гърция – 171% от БВП, Италия – 134,6% и Португалия – 130,5% на сто. България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг. Българският дълг остава много далеч от средния за ЕС, който е 86% от БВП. Освен това пред страната няма други големи плащания  по външния дълг до 2022 година.

Д-р Юлиян Папашимов съобщи и че всеки понеделник от месеца има приемна в различните общини в региона. Всеки първи понеделник от 16 часа приема в офиса на ГЕРБ в Ямбол. Всеки втори понеделник от 13 до 14,30 часа е в община Болярово, а от 15 до 17 часа е в община Елхово. Всеки трети понеделник е в община Стралджа, а всеки четвърти понеделник е в община „Тунджа”. За улеснение на хората от региона в отделните общини по предварителен график народният представител прави приемните си по селата.

About the Author :