Довършват Безистена до началото на март

DSC04853До началото на март, по-точно 2 март, проектът за Безистена ще бъде завършен изцяло увериха на пресконференция ръководителят на проекта Милена Георгиева и кметът Георги Славов, които най-после се осмелиха да осветлят малко дейностите около толкова дискутирания проект за най-емблематичната сграда на Ямбол. Проектът се движи с 8 месеца и 18 дни закъснение над първоначално предвидените 2 години. До края на февруари ще приключат всички дейности, но достъпът до Безистена ще стане едва тогава, когато пространството около сградата бъде завършено поне в радиус 10 метра, което ще забави влизането в нея на гражданите. Това според кмета ще стане в края на март, началото на април. Първите месец-два месеца гражданите ще могат да видят безплатно всичко, което е вътре в Безистена, след което ще се въведе такса за посещение.

DSC04843Бъдете спокойни, Безистена няма да падне, каза ямболският кмет и уточни, че всичко необходимо за неговото укрепване е направено и той ще е най-здравата сграда и през следващите 500 г. , че и повече.

„В самия проект имаше заложено укрепване, но когато се разкриха подземните нива и започна вдълбаването надолу се оказа, че има разминаване между онова, с което разполагаха като информация проектантите и реалността. Няма драма, няма виновни, не става въпрос за проектантска грешка”, каза още Георги Славов като отговор на въпросите на журналисти защо се стигна до такова укрепване на Безистена и кой е виновен за това. Според него не са се правили предварителни проучвания на основите на сградата, защото според това, с което са разполагали като информация, не е било нужно. И при първоначалното и при крайното решение сградата е укрепена с т. нар. пилоти, но в момента има толкова железобетон, колкото няма в никоя друга сграда в града.

DSC04851 В Безистена е изградено едно основно подземно ниво, което ще бъде обособено като зона „Минало”. Точно заради него възникнаха и проблемите с укрепването на сградата. В него ще се разположи един съвременен музей, който ще предлага според ръководителя на проекта единствената по рода си атракция в страната. Атракцията се нарича „Тунел на времето” и ще има няколко елемента. В едната си част исторически личности от Античността до наши дни ще разказват за себе си в 3D видеа. Там ще може да се видят  Кибела, Спарток, хайдути, Сулейман Велики и съвременици като проф. Газдов и Енчо Керязов. Ще може да се слуша анимираната история на Ямбол от античността до наши дни, да се видят и 3D възстановки на сгради и изгледи от региона. Ще се представят и възможни туристически маршрути. В тази зона „Минало” ще има разположени различни временни експозиции, свързани с археология, етнография, ще се обособи и една крипта. Основната сграда ще бъде зала за съвременно изкуство, концерти, презентации. Има изградена стъклена сцена, ще има модерно озвучаване, осветление, мултимедии. Външните пространства ще бъдат с търговско предназначение – магазини за сувенири, арт изделия и кафенета.

DSC01698В Националния археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле” са реставрирани два археологически обекта – Късно античната баня и Голямата базилика, за тях е изградено и художествено осветление. Построен е и дървен военен лагер – т. нар. Кастелум за изпълнение на възстановки. Реставрирани са пешеходните пътеки, местата за сядане, изградени са нови, направени са две изгледни площадки близо до Зайчи връх. Друга атракция в археологическия резерват е обходният пешеходен мост, който е изграден около военния лагер. Археологическият резерват ще бъде оборудван с телескопи и далекогледи, които ще бъдат монтирани на Зайчи връх. Изграден е и нов паркинг с помещения за билети и сувенири. Предвидено е да има и аудиобеседа, която да разказва за обектите в резервата. Там също ще може да се види 3D филм за обектите от резервата.

DSC04849Според ръководителя на проекта строителните работи по него вече са завършени, предстои през февруари да се организират два тура за туристически агенции и медии.

Кметът уточни, че след завършване на сградата, ще се направят и търгове за заемане на помещенията отвън, за да не стане както в Етнографския музей хубавата идея за възраждане на занаяти в страничните помещения да остане само на книга. Той каза, че и помещенията в Етнографския музей ще се отдават на търг.

Според Георги Славов за укрепването (допълнителните разходи са около 300 000 лв.) заедно със собственото участие, което е 5 %,  общината е платила общо 600 000 лв. , докато ако е кандидатствала още първото обявяване на проекта при 15 % собствено участие е щяла да плати 900 000 лв.

DSC04852Ямболският кмет каза още, че общината подготвя документи да кандидаства за обявяване на Безистена като част от материалното наследство на ЮНЕСКО, което би довело в Ямбол много чужди туристи.

 

 

???????????????????????????????DSC06551

 

Диана Иванова

About the Author :