Добре, че се появи Конвенцията, за да се съживи народът

89228Позадрямал бе българинът, въпреки непрестанните протести „за” и „против” втори лифт в Банско. Не можеха да го вдигнат от стола нито огромните далавери, нито задаващите се нови цени на водата и тока. Но се появи въпросът за ратифицирането на Истанбулската конвенция от Народното събрание, и населението живна.

И не просто живна , а във вените му се събуди неподозирана мощ и ярост. Словесният порой по медиите, пак  „за” и „против”, наля само допълнително бензин в огъня и населението вече се изстреля  от апатията си. Някои политолози видяха в реакциите на част от българите тяхната надежда, че нацията ще пребъде и ще е на стремето во веки веков.

Колко малко му трябвало на патриотизма – един джендър. Или трети пол, както ви харесва повече. Джендърът тия дни търпи страхотни удари върху себе си и дори чутовно силният Бойко Борисов не смее да вземе ясна и твърда позиция.

При  БСП пък съвсем се оплетоха, след като шефът на социалистите в Европа Сергей Станишев подписа Конвенцията, а Корнелия Нинова я взе на мушка.

Горката БСП! И напред лошо, и встрани кофти, ще уронят престижа на някогашния министър-председател. Още се помни как Станишев записа първите си дни трудов стаж като премиер на Републиката. И такова чудо не бе ставало, и такова постигнахме.

Както направихме преди това от царя премиер, едно световно попадение, което надали ще се повтори някога и някъде. Тогава се появи и понятието монархо-социализъм, на което май моя милост стана автор. Нямаше как, толкова бях впечатлен от изиграната пиеса, че можех само да сваля шапка на участниците в нея.

Колко години загубихме, докато кипне патриотизмът на българина! А то било нужно само да пуснем в обръщение джендърът, ала кой да ти знае. Битката, в интерес на истината, никак не е лишена от основание: тия дни популярен и на солидна възраст телевизионен журналист в Австрия смени пола си и вече излиза на екрана с дамска прическа и облекло. И името му вече е женско – там като се каже първата буква, карат до края на азбуката.

На 30-годишна възраст в Бразилия пък се събуди жената в досегашен състезател в мъжки волейболен отбор. И той  се появи в женски тим, само че ударите му мъжки, и стана бъркотия. То е все едно Юсеин Болт или Роджър Федерер утре да се превърнат в блондинки, със съответните нови, женски имена  и прически.  И Юсеин Болт да се нареди до Ивет Лалова или Федерер до Мария Шарапова.

Тогава ще станем свидетели на истинска революция в света на спорта, и то без нито грам допинг. Без сериозни последствия ще е пробуждането на джендърът само в политиката: там и без  това няма  особена  мъжественост  в поведението  на повечето държавни  мъже.

Миналата събота, 3 февруари, не само в столицата излязоха на протест, а имаха и плакати, които ме върнаха с рисунъка си към времето на комунизма. На първи план бе едно колхозно семейство от мъж, жена и дете, вгледани решително напред, в правилната посока, на заден план бе джендърът: еднополови вдъхновено се целуваха.

Мамка му и прасе, както казваше навремето под тепетата един приятел, израснал в чутовния Сливен, където музикантите съобщаваха, че следва пауза, щото ще пикаят.

Щом обаче народът се пробуди, почти като в песен на Добри Чинтулов, джендърът ще ни върши работа. Защото, ако се вече се разбра, има джендър – има нация…

Борислав Ненов

About the Author :