Добра година за пшеницата в община Болярово, трайните насаждения също са повлияни добре от засушаването

Болярово, 10.08.2021 г.

С около 30 процента са се повишили добвите на пшеница тази година, благодарение на предприетите агромероприятия от зърнопроизводителите, съобщи агрономът и старши експерт в отдел „Общинска собственост, икономическо развитие, транспорт, селско стопанство“ Жельо Желев. 68 000 дка са площите с пшеница, които вече са ожънати. В полския район на общината – Болярово, Попово, Стефан Караджово, Мамарчево и Златиница, са се поздравили с добив между 500 и 600 кг от декар. В полупланинския район – Шарково, Горска поляна, Вълчи извор, Дъбово и Воден, средният добив е 400-500 кг от дка, а в Крайново, Странджа, Оман, Ситово и Иглика – около 400 кг от дка.

Ечемикът от засетите 8000 дка вече е по хамбарите, средният добив е 450-500 кг от дка.

Добри са резултатите и при рапицата, с която бяха засети 26 000 дка. Средният добив от маслодайното растение е 200-250 кг от дка.

Започна прибирането и на пролетния кориандър, от есенния добивът средно е над 250 кг от дка.

За над 300 кг от дка бяха прогнозите и за слънчогледа, с който са засети 35 000 дка. Той все още е в много добро състояние, но сушата от средата на юли ще му се отрази и вероятно добивите ще са по-ниски.

Царевицата също се нуждае от сериозно напояване. Заради липсата на вода в Шарково, например, започнаха да я силажират.

От 240 хиляди дка обработваема земя в община Болярово, има изградени напоителни полета на около 60 хиляди дка, а сега се напояват по-малко от 5 хиляди дка. Безспорен факт е, че заявките за напояване до „Напоителни системи“ са малко, но пък и съоръженията са морално остарели. Необходимо е държавата да направи нов проект за напояване, коментира Жельо Желев.

Засушаването ще се отрази безспорно и на метлата, с която са засети 3000 дка. То е благоприятно в момента единствено за трайните насаждения. Лозовият масив от 1200 дка в Болярово е в много добро състояние, същото се отнася и до масива от 400 дка с лозя в Стефан Караджово, добре се развиват и останалите общо 800 дка частни лозя.

Липсата на дъжд в момента влияе добре и на бадемовите и сливовите насаждения, тъй като не развиват патогени. В добро състояние е и зеленчукопроизводството, като са се увеличили площите на 800 дка със зимен грах и на 500 дка с нахут.

About the Author :