Днес почитаме Светите равноапостоли Петър и Павел

 

Ямбол, 29.06.2021 г.

На 29 юни Българската православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел.

Рожденото име на Свети Петър е Шимон /Симон в гръцка транскрипция/ и е по-малък брат на Свети Андрей. Той е един от любимите ученици на Иисус, който го нарича Петър, което означава „камък“, „скала“ в превод на български: „ и Аз ти казвам: ти си Петър и на тоя камък ще съградя църквата Си“.

Свети Петър е първият епископ на Антиохия, основател и ръководител на общината и първият епископ на Рим и там е екзекутиран като мъченик.

Савел е рожденото име на Свети Павел. Той не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, Савел бил фарисей и в духа на консервативния юдеизъм участвал в гоненията срещу християните и в убийството на Свети първомъченик Стефан.

Обръщането му към Христос станало в резултат на чудно видение. Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: „Савле, Савле, защо ме гониш? … Аз съм Иисус, когото ти гониш“. Потресен до дъното на душата си, той се покръстил, приел името Павел, което на български език означава „малък“, „скромен“, „смирен“, „кротък“. Бившият фарисей станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Проповядвал в земите на траките – днешна България.

Светите равноапостоли Петър и Павел загинали мъченически на 29 юни 67 година в Рим по заповед на император Нерон.

Според българските вярвания Христовите апостоли са не само братя, но и близнаци.

В народната традиция този ден е познат като Петровден – един от най-почитаните летни празници на българския народ.

Свети Петър е почитан като апостол, олицетворяващ доброто начало, пазител на портите на Рая и главен съдник на човешките грехове.

Свети Павел според народните представи е свързван със стихийното зло начало. Той бил винаги сърдит и лош и затова се почита предпазването на нивата от огън, за да не пламнат снопите.

На днешният ден празнуващите в Ямбол са 2719 души, от които 1588 мъже и 1131 жени.

Мъжете, които имат повод да почерпят днес, са: Петър – 905 именици, Панайот – 209, Павел – 179, Камен – 67, Павлин – 65, Пеньо – 43, Петьо – 42, Пейчо – 32 и Пейо – 19.

При нежният пол дамите с най-често срещаното име са Петя – 497 празнуващи, Кремена и Павлина са с по 120  представителки, Петранка – 93, Пепа – 76, Поли – 62, Полина – 61, Петра – 42, Петрана – 30, Преслава – 24, Павлета – 1, Павла – 1.

На всички именници пожелаваме много здраве, щастие, късмет! Носете с гордост имената си!

About the Author :

Leave a reply