Днес започва Международният панаир на туристическите забавления и анимации

Ямбол, 23.09.2022 г.

От 23 до 25 септември Ямбол отново ще се потопи в историята с деветия Международен панаир на туристическите забавления и анимации -2022, организиран от Община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол. В трите дни зрителите ще имат възможността да видят изложба, футуристично светлинно шоу, исторически възстановки на групи от страната и чужбина, детски работилници, гладиаторски битки, театър на сандъче, ревю-спектакъл, игра с публиката и театър на сенките.

В рамките на панаира ще се проведе и Международното туристическо изложение „Кабиле 2022“. Събитията са част от инициативата Европейски дни на наследството.

Официалното откриване ще състои утре, 23 септември, в 19:00 часа с изложбата „От степите към Балканите… проучване на надгробни могили в област Ямбол” в Културно-информационен център „Безистен”.

Експозицията е реализирана в рамките на проекта „От степите към Балканите. Ямната култура в Тракия”, финансиран от Националния научен център – Краков, Полша. Проектът е осъществен благодарение на договора за научно сътрудничество между Регионален исторически музей – Ямбол и Института за археология и етнология към Полската академия на науките.

Изложбата представя резултатите от съвместните българо-полски археологически проучвания на надгробни могили по средното и долно течение на р. Тунджа. При реализацията на проекта в периода 2018 – 2021 г. са проучени 5 надгробни могили от ранната бронзова епоха, тракийската и римската епохи в землищата на селата Дражево, Зимница, Маломирово и Могила.

Куратори на изложбата „От степите към Балканите… проучване на надгробни могили в област Ямбол” са д-р Тодор Вълчев и доц. д-р Пьотр Влодарчак. Художественото оформление е дело на дизайнера Таня Косева.

Събитието е част от официалната програма по откриването на 9-ия Международен панаир на туристическите забавления и анимации.

Изложбата ще гостува в Културно-информационен център „Безистен” до края на месец октомври. По време на откриването на експозицията ще бъде представен и едноименният  каталог.

След това в 20:30 часа пред сградата на Община Ямбол ще започне светлинният спектакъл „Квазар“ на специалния гост на панаира – трупа „Палячи – огнено и светлинно шоу“. Неговото действие се осъществява във време, в което жителите на Земята и извънземните искат да изследват нови територии. Историята ще бъде пресъздадена с най-новите светлинни реквизити.

В събота и неделя, 24 и 25 септември, естествен декор за панаира ще бъде Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. В двата дни зрителите ще станат съпричастни на живота на хората през Античността и Средновековието. За това ще допринесат реенактори от България и Сърбия. Публиката ще види не само вихрени битки, но ще се запознаят и с мирното ежедневие на нашите предци.

Организаторите са помислили и за хората, които не разполагат с лични автомобили. Разписанието на автобусните линии в двата почивни дни, които ще се движат по маршрут Ямбол – с. Кабиле – АР „Тракийски и античен град Кабиле” – с. Хаджидимитрово и в обратната посока, ще потеглят от автогарата в Ямбол в 8:30 часа,  12:30 часа, 18:05 часа и в 19:40 часа, а от село Хаджидимитрово – в 9:00 часа, 13:00 часа,  18:35 часа и в 20:10 часа.

IX Международен панаир на туристическите забавления и анимации – 2022

ПРОГРАМА

 

23 септември, петък

 

Откриване на IX Международен панаир на туристическите забавления и анимации – 2022

19:00 – 20:00 часа / Културно-информационен център „Безистен“, зала „Съвременност“ – откриване на съвместната българо-полска изложба „От степите към Балканите…“

 

20:30 – 21:00 часа /Ул. „Георги Раковски“ №7, пространството пред Община Ямбол – специалният гост на панаира трупа „Палячи – огнено и светлинно шоу“ представя светлинния спектакъл „Квазар“

 

24 септември, събота

 

АР „Тракийски и античен град Кабиле“

АР „Тракийски и античен град Кабиле“ ще бъде отворен от 9:30 до 21:30 часа.

10:00 – 12:00 часа / Модули на арената: представяне на групите за исторически възстановки  и свободни реконструктори от страната и чужбина, гладиаторски битки, тренировъчни дуели, възстановка на превземането на Кабиле от Филип Македонски

12:15 -12:30 часа / Театър на сандъче

12:30 – 16:00 часа / Състезание в олимпийските спортове, детски работилници, ателие за изработване на силуетни кукли

16:00 часа / Начало на следобедния модул: демонстрации на свободни реконструктори и групи за исторически възстановки, гладиаторски битки

19:00 часа / „Златният век на средновековната мода“ – ревю на исторически костюми от периода на Второто българско царство, представено от Васил Василев от „Медиевалистикал дизайн“.

 

19:30 часа / Театър на сенките

10:00 – 19:00 часа / Посетителите ще имат възможност да посетят рекламните щандове и да гледат презентациите на участниците в Туристическото изложение „Кабиле 2022“ .

 

25 септември, неделя

 

АР „Тракийски и античен град Кабиле“

АР „Тракийски и античен град Кабиле“ ще бъде отворен от 9:30 до 12:30 часа.

10:00 часа /  Начало на модулите на арената: антични и средновековни демонстрации на групи и свободни реконструктори, възстановка на превземането на Кабиле от келтите, гладиаторски битки.

10:00 – 12:00 часа /  Детски работилници и ателиета. Гостите могат да посетят рекламните щандове и да гледат презентациите на участниците в Туристическото изложение „Кабиле 2022“ .

12:30 часа / Закриване на IX Международен панаир на туристическите забавления и анимации -2022

 

Участници:

„Малка театрална компания“/ Small Theatre Company

Трупа „Палячи – огнено и светлинно шоу“

Васил Василев от „Медиевалистикал дизайн“

Сдружение „Бели орлови“ – Белград, Сърбия

Късноантична и средновековна крепост „Туида“– гр. Сливен

Групите за исторически възстановки „Антична Тракия“, Ludus Lupercalis

Ludus Traex, „Свободни побратимени войни“

Национално дружество „Традиция” – РК „Георги Дражев”

Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина”

Свободните реконструктори Иван Йорданов, Алеко Наков, Станислав Атанасов, Дарин Желев

Георги Генов – грънчар и експериментален археолог

Регионален исторически музей – София

Регионален исторически музей – Видин

Регионален исторически музей – Шумен

Исторически музей – Нова Загора

Средновековна крепост „Маркели“ – Карнобат

About the Author :