Дискутираха правата на децата

DSC04855Обществена дискусия „Спазват ли се правата на децата” се проведе в конферентната зала на хотел „Кабиле”. Тя е част от поекта „Правата на нашите деца” на Асоциацията на неправителствените организации в регион Тракия и се реализира в рамките на информационната кампания „Месец за правата на децата”.

В дискусията взеха участие представители на социални институции, на Местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни, на неправителствената организация, доброволци и медии.

DSC04857Представителите на Местната комисия и на Център за обществена подкрепа „Усмивка” направиха кратки презентации на дейността им.

Психологът от ЦОП „Усмивка” разясни, че те работят с много широка гама проблеми на децата, предоставяйки на детето и на семейството му безплатна консултативна помощ. Отделът „Закрила на детето” насочва към тях деца в риск, но има възможност да бъдат потърсени за психологическа помощ и от родители, както те ги нарекоха самозаявили се клиенти. Капацитетът на центъра е консултирането на 50 семейства, но те реално работят поне с още 25 случая над него.

DSC04859Психологът сподели още, че зачестяват случаите, когато при развод родителите използват децата като оръжие за отмъщение.

На присъстващите бяха прожектирани филмирани примери за нарушени права на децата, а младежите доброволци бяха подготвили послания за медиите.

 

 

DSC04860Проектът продължава до средата на годината с мониторинг и гражданско наблюдение за спазване правата на децата в Ямболска област.

About the Author :