Дискусия за закрилата на майчинството и демографския срив

DSC05467„Закрила на майчинството – форма за преодоляване на демографския срив в България“ бе темата на дискусията, която се проведе днес следобед /6 март/ в залата на хотел „Диана палас“ в Ямбол. Нейни организатори са община „Тунджа“, синдикатите, читалища, неправителствени организации. „Необходима е национална стратегия и воля за излизане от тази криза. Това не може да бъде задача на един политик или на едно правителство, а е приоритет на един общ национален консенсус“, заявява в поздравителния си адрес до участниците във форума вицепрезидентът Илияна Йотова.

Прогнозите са, че до 2050 г. населението на България ще намалее до 5,7 млн. души, според по-мрачни изчисления и до 5,2 млн. души, заяви кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, който водеше дискусията. Това става при условията на ниска раждаемост, смъртност по-висока, отколкото в ЕС, миграция в чужбина на младата и активна част от населението.

DSC05466Интересни статистически данни представи Пенка Илиева. Раждаемостта  в България през 2014 г. е била 9,4 на 1000 души при 10,1 на 1000 души в ЕС. И ако по този показател все пак сме близо до европейците, но при смъртността картината е катастрофална за страната ни. Смъртността в България е 15,1 на 1000 души през същата година срещу 9,7 на 1000 в ЕС. Увеличава се раждаемостта под 18 г., както и на възраст над 31 г., като дори при жените над 45 г. ръстът е 4 пъти.

Зам.-кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев презентира добрия опит на общината – отмяна на таксите за детски ясли и градини; изграждане на общностен център за деца и семейства; разкриване на кабинет за ранна превенция на уврежданията. По темата за закрила на майчинството говори и д-р Милена Ангелова от Европейски икономически и социален комитет.

Представителите на КНСБ – Илияна Димитрова и на КТ „Подкрепа“ –Мария Маджарова, направиха конкретни предложения: квалификация на жената, връщаща се от майчинство; по-високи детски надбавки и пари за отглеждане на дете до 1 г.; работещият баща да взима част от заплатата на майката, докато тя е в майчинство и др.

DSC05476Демографският срив е системен проблем, т. е. той е в основата всички проблеми, затова и подходът към него трябва да е системен, заяви арх. Даниела Сивкова, кандидат за народен представител от коалиция „БСП за България“. В крайна сметка проблемът винаги опира до пари, а през 2016 г. в Ямбол са фалирали два пъти повече предприятия, отколкото през 2008 г. Съответно и работниците са намалели в пъти. На младите хора трябва да се дават възможности за развитие, бе категорична тя. Арх. Сивкова посочи като сериозен проблем липсата на чуваемост в обществото, и обобщи, че „трябва да се състави стратегия след един много дълъг разговор“.

DSC05475Конкретни предложения подкрепи Елена Анева, 8-ма в листата на „БСП за България“. Тя е за привличането на чужди граждани с български произход за стабилизиране на демографската картина; за обвързване на майчинството с повишаване на минималната заплата; за стъпките за подоходно семейно облагане.  Според нея всички майки трябва да взимат детски надбавки. Елена Анева се изказа за откриването на държавен фонд, който да поеме финансовата тежест при купуване на жилище от млади семейства, откриване на щатни бройки за психолози в училищата и др.

Трябва да се увеличат правата на неосигурените майки, смята Нина Терзиева, също кандидат за депутат от „БСП за България“ и се аргументира. Тя говори за ситуацията, в която са майките на деца с увреждания – не им се отчита трудов стаж.

В дискусията се включиха граждани, представители на обществени и държавни институции, което потвърждава, че обществената чувствителност по проблемите на майчинството и демографията е много изострена.

DSC05473

About the Author :

Leave a reply