Дискусия “Да дадем шанс на животновъдството в Странджа-Сакар” организира АБВ

IMG_9828“През последните години държавата ни допусна изключително груби грешки по отношение на скотовъдството. Ликвидирането на Националната ветеринарно-медицинска служба е един от най-тежките удари, които са нанасяни въобще върху животновъдството в страната”, заяви днес, 10 юли 2019 г., в Ямбол Румен Петков, председател на партия АБВ. Това стана по време на дискусионния форум под наслов “Да дадем шанс на животновъдството в Странджа-Сакар”, организиран от областните ръководства на ПП АБВ в Ямбол, Бургас и Стара Загора. В дискусията участваха университетски учени, животновъди от региона, представители на МЗГ, БАБХ, браншови организации и др.

Като втори проблем Румен Петков в посочи спекулацията с проблемите на животновъдите в страната. Ние като държава, институции и общество трябва да очертаем задължителните действия в три посоки: какво трябва да направят евродепутатите, за да се гарантира промяна на устройствената база, която да позволи съхраняване на здравите животни; второто ниво са законодателни действия в България и третото е – действията на изпълнителната власт, каза още той. Еманация на цинизма според Румен Петков е, че нито един български евродепутат не е член на комисиите, които имат отношение към селското стопанство: “Селско стопанство и селски райони” и “Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните”. В същото време в комисията по транспорт има 4 български депутати. А преди изборите всички партии, които имат избрани евродепутати, обясняваха как ще спасяват българското животновъдство чрез европейските институции, възмути се той.

IMG_9832Проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарно-медицински факултет в Тракийския университет и водещ епидемиолог, представи оценка на действията на държавата при масови заболявания на животните и възможности за тяхното подобряване, изработена заедно с колегите му специалисти, която представлява и позицията на партия АБВ по проблема. Констатира се: необходимост от спешна преоценка на досегашните политики за опазването на страната от проникване и разпространение на епидемиологично протичащи болести по животните; все по-често администрацията измества професионалната компетенция и игнорира научната експертиза; нерядко липсата на експертно мнение се замества от силово налагане на решения с неубедителни аргументи; незадоволително изпълнение на националната програма за надзор, особено в пограничните райони;  слаба, а понякога напълно липсваща комуникация на държавните ветеринарни власти с фермерите и техните съсловни организации и като следствие – взаимна подозрителност и недоверие; на европейско ниво текстовете са неясни и двусмислени, а тук те се прилагат буквално; принудителните действия се прилагат примитивно и предизвикват отвращение сред фермерите и гражданите.

IMG_9829Посочени бяха действията, които трябва да се предприемат на европейско, национално и регионално ниво. На европейско ниво чрез българските депутати в Европейския парламент да се постави пред Европейската комисия въпроса за признаване на специален статут на страните или техни региони, граничещи с държави нечленуващи в ЕС, рискови по отношение проникването и разпространението на остри, епидемиологично протичащи заразни болести по животните.  Този специален статут да гарантира ангажимент за осигуряване на допълнителен ресурс в т.ч. експертен и финансов, необходим за обезпечаване на мерките по превенцията, диагностицирането, ограничаването и ликвидирането на епидемии по животните. Тъй като епидемиите влияят на националните икономики и са опасност за националната сигурност на засегнатите страни, следва да се преразгледа и разрешителния режим за използването на ваксини. Проф. Люцканов уточни – да се обмисли степента на свобода на държавните ветеринарни власти за използването на ваксини само срещу определени заболявания.

Необходимите действия на национално ниво: да се възстанови Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) като държавен компетентен орган по здравеопазването на животните и да се ревизира статута на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Предлага се в структурата на компетентния ветеринарен орган да се изградят на общинско ниво регионални гранични противоепизоотични служби. Те да поемат цялостното изпълнение на държавната ветеринарна политика, а финансирането им да е гарантирано от държавния бюджет.

IMG_9840Последвалата дискусия беше изключително динамична. Тихомир Томов – бивш зам.-кмет и общински съветник от Стара Загора, част от гражданска инициатива доброволци, поставили са цел да защитават интересите на собствениците на животни в региона на Странджа, сподели мнение, че във ветеринарната служба било пълен хаос. Той зададе въпроса защо не е взета втора кръвна проба от животните, лансира убеждението си, че е сгрешена диагнозата чума по дребните преживни животни и държавата трябва да каже “едно извинявайте”.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев сподели, че всички назначения на IMG_9837ветеринарни лекари, на които той е свидетел, са партийни назначения. Той зададе въпроса: “Може ли да се каже – това избиване на животни беше грешка?”

Проф. Иван Станков, бивш министър на земеделието, родом от Ружица, сега в качеството си на председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, отбеляза, че трябва да има специална програма за района на Странджа-Сакар, както е за Северозапада. Първо обаче трябва да има стимули за местните хора, а след това за хората, които биха искали да отидат да работят в този край. Освен това мерките по различните програми трябва да са насочени в много по-голяма степен към малките фермери.

Михаил Михайлов, изпълнителен директор Националния съюз на говедовъдите, посочи необходимостта от мобилни кланици; отбеляза, че в района има само две мандри и това затруднява реализирането на млякото.

IMG_9843Животновъдката Ана Петрова от Болярово, която не позволи стадото й да бъде унищожено, заяви, че никой не може да я убеди, че е по нейните животни е имало чума по дребните преживни.  “Заличихте ми обекта от регистрация, спряхте ми  субсидиите, взехте ми пасищата, припомни тя /б.а. – заради неизпълнение на ветеринарните разпоредби/, половин година бях най-пазената животновъдка в България. Ще продължавам да отстоявам правата си, каквото и да ми коства”, бяха думите й.

Представителката на Министерството на земеделието каза, че във ведомството са на прага на създаването на нов закон за ветеринарно-медицинската дейност и може би изготвянето на новите текстове няма да IMG_9845стане без участието на научната общност. Тя коментира и проблема с идентификацията на животните. Сформирана е работна група, която ще се опита да създаде мерки, които да подобрят ситуацията с идентификацията. Министерството работи и върху наредбата, която касае ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти – нов проект с изменения и допълнения скоро ще бъде качен за обществено обсъждане. Основната цел е да се повишат нивата на биосигурност във фермите. Представените на форума предложения могат да бъдат внесени на консултативния съвет по ветеринарна медицина към министъра на земеделието, негов член е самият проф. Люцканов.

IMG_9846Ветеринарните лекари в БАБХ не са престъпници, те изпълняват съвестно действащото национално и европейско законодателство, бяха първите думи на д-р Стоян Колев, началник дирекция “Здравеопазване на животните” в Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол. 80 процента от огнищата на шап в България са в област Ямбол. Фермерите много добре знаят, че се намират във високо рискова зона по отношение на заболяванията на територията на Турция. Имаме много голям опит, на някои от тук присъстващите фермери сме избивали и трикратно животните заради възникнали огнища на заразни болести, припомни той. Последното заболяване – чумата по дребните преживни животни, не е било изненада, по редица европейски програми той и колегите му са били обучени по най-новите постановки по отношение причинителя и заболяването. Това е много коварно заболяване и ЕК си е поставила задача до 2030 г. да го ликвидира от картата, отбеляза д-р Колев. “Една от причините за високото разпространение е, че когато попадне вирусът на чумата по дребните преживни животни, не винаги е необходимо да се получи голяма смъртност в стадото или да има определена клиника”, каза той, което предизвика спор между него и проф. Люцканов. Ветеринарният специалист проследи историята на това как се разви ситуацията, включително и потвърждението на вируса на чумата от референтната лаборатория в Монпелие, Франция. Причината е нерегламентираното движение на мъжки разплодни животни от Турция, които са пръснати в стадата, заяви д-р Стоян Колев. При взети 9 636 кръвни проби, в 112 проби е имало наличие на антитела. Не е направена връзката със с. Кости – дали първичното огнище е там, или в ямболска област. “Въпросът е трансграничен – да се направи така, че в 20 км от Турция и 20 км от България да се прилагат еднакви мерки, турските ветеринари да не прилагат ваксинация, да има взаимно оповестяване при наличие на клиника – тогава ние ще бъдем по-ефективни в борбата с болестите”, каза още д-р Стоян Колев.

 

 

About the Author :

Leave a reply