Дискусия в Болярово за подпомагане на земеделския бизнес в граничните райони

DSC_0976В Деня на народните будители – 1 ноември, в Болярово се проведе втората информационна среща по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Тя се организира от Областен управител на област Ямбол, по Комуникационната стретегия на Българското правителство и цели популяризиране на 10-годишното ни членство в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС да достигне до малките населени места, както и до отделните браншове в обществото. Освен приоритетите на Българското председателство акцент в срещата бе и тематична дискусия за подпомагане на земеделското производство и бизнес в граничните райони на Елхово и Болярово за устойчиво местно развитие.

На срещата присъства областният управител Димитър Иванов, Волен Дичев, заместник областен управител, Христо Христов – кмет на община Болярово, Борислава Цолова  и Павлина Дамянова – експерти в Министерство на земеделието, храните и 04_8697(1)горите, земеделци и животновъди от общините Елхово и Болярово. Модератор на срещата-дискусия бе Нели Кадиева – председател на Управителния съвет на МИГ-Елхово-Болярово.

Областният управител Димитър Иванов благодари за интереса от страна за земеделските производители и животновъди, и напомни, че за България предстоят много важни 6 месеца в началото на идната календарна година. „Нашето земеделие се промени в тези 10 години членство в съюза коренно и това никой не може да го отрече. Без европейската солидарност през годините щеше да е изключително трудно да се развие както земеделието, така и общините, каза областният управител. Облика и на петте общини се променя с европейската солидарност. С вашата работа като животновъди и земеделски производители ще продължат да се променят и крайграничните райони и те ще стават все по привлекателни“, каза още Димитър Иванов.

DSC_0964В презентация  Волен Дичев представи 10-годишното членство на  България в ЕС и трите основни приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС – кохезия, конкурентноспособност, кохезия.

Приносът на европейското финансиране и европейско членство подчерта и кметът на Болярово Христо Христов.

Втората част на срещата бе посветана на дискусия за общата селскостопанска политика на евросъюза, за българските приоритети в сферата на земеделието след 2020 година, за исканията и проблемите на земеделските стопани от малките погранични райони.  Представителите на  Министерство на земеделието, храните и горите, от отдел Развитие на селските райони Борислава  Цолова и Павлина Дамянова запознаха  конкретно участниците в  срещата с предстоящите мерки, по които земеделците ще имат възможност да кандидатстват в този програмен период.

След края на събитието присъстващите земеделски производители имаха възможността да поставят своите въпроси, да споделят техният опит и проблеми, които срещат в работата, както и да поставят своите искания, които нашата страна да защитава в сферата на земеделието по време на Председателството на Съвета на ЕС. Едно от тях е специално отношение и внимание на държавата към граничните райони като Болярово и Елхово.

04_8669 DSC_0960

About the Author :