Директорът на СБАЛК-Ямбол д-р Бистра Пешева: Първи въведохме метод за предпазване от мозъчни увреждания при спиране на сърцето

Д-р Бистра Пешева е завършила медицина в Медицински университет -София. Има специалност анестезиология и интензивно лечение и магистърска степен по здравен мениджмънт. Работи в Специализирана болница за активно лечение по кардиология (СБАЛК) – Ямбол от самото създаване на болницата през 2008 г. Автор и съавтор е на множество научни статии и публикации в български и международни издания. Занимава се с проблемите на интензивната кардиология и кардиореанимацията. Участва в курсове, конгреси и специализации в областта на интензивната терапия и кардиологията в страната и чужбина. От 2017 г. е медицински директор, а от 2019 г. – изпълнителен директор на СБАЛК – Ямбол, част от Българския кардиологичен институт (БКИ).

-Днес е Световният ден на сърцето, какво не знаят пациентите за сърцето и как да го опазят здраво? 

-Може би най-важното е колко много могат да направят. Профилактиката и лечението на сърдечните заболявания не приключват с изписването от болницата и напускането на лекарския кабинет. Тогава започва ежедневната, ежечасната отговорност на болния към собственото му здраве – със спазването на дадените препоръки, редовното приемане на назначените лекарства, промяната на вредните навици. Затова акцентът на тазгодишната кампания на СБАЛК-Ямбол, подкрепена от община Ямбол и БЧК, е насочена към превенцията и профилактиката. Пациентите трябва да знаят, че с промяна на начина на живот – здравословно хранене, повишаване на двигателната активност, намаляване на наднорменото тегло, спиране на тютюнопушенето, значително могат да редуцират сърдечно-съдовия си риск.

Всичко това са действия, които зависят от самите нас.

-Как пациентите да разберат кога трябва да потърсят спешна помощ при вас?

-В многобройните ни кампании досега запознаваме гражданите с алармиращите симптоми на спешните състояния в кардиологията. На първо място – силна болка или тежест в гърдите, понякога придружена с гадене, повръщане, студена пот, недостиг на въздух. Разпространението на болката може да бъде към шията и долната челюст, ръцете – по-често вляво, горната част на корема. Ако тези симптоми продължават повече от 10 минути, трябва спешно да се потърси екип на ЦСМП на 112, който ще направи кардиограма и ще транспортира болния до най-близката катетеризационна лаборатория. Ако пациентът знае, че има сърдечно заболяване, всяка негативна промяна в състоянието му на фона на редовно провеждана медикаментозна тепапия е повод неотложно да посети своя кардиолог или да потърси помощ в най-близката специализирана болница.

-Спазва ли се стандартът за т. нар. „златен час“ при сърдечни заболявания?

-„Златният час“ е добре известен стандарт за успешно лечение на острия миокарден инфаркт както за гражданите, така и за медиците от спешните екипи. За съжаление, все още има пациенти, които прекарват 10-12 и повече часа в дома си след началото на болката с надеждата, че тя ще отшуми и прибягват към самолечение с неподходящи медикаменти. Отложеното начало на интервенционалното лечение – на възстановяването на кръвотока през запушената коронарна артерия – може да има фатални последици за болния – загуба на голяма част от сърдечния мускул, несъвместима с живота или инвалидизираща сърдечна недостатъчност.

Екипите на ЦСМП са добре запознати с всички симптоми и ЕКГ-критерии на острия миокарден инфаркт и тези пациенти приоритетно и по спешност са насочвани към нашата болница. Оттам нататък ние имаме изграден строен алгоритъм на действие и лечението започва буквално с първия контакт с болния.

Призовавам всички граждани при тежест и болка в гърдите с продължителност над 10 минути да не чакат, а да потърсят помощ на 112. Времето е решаващо не само при инфаркт, но и при други по-рядко срещани, но изключително опасни сърдечни заболявания. Само преди 2 седмици в нашата болница постъпи възрастна пациентка със силна гръдна болка, шок и безсъзнание. Само за 10 минути екипът на интензивно кардиологично отделение постави изключително прецизно диагнозата – остра аортна дисекация, консултира болната с водещия български кардиохирург проф. Данов от екипа на Български кардиологичен институт и осъществихме един труден и рисков транспорт до МБАЛ “Сърце и мозък“ – Бургас, където пациентката беше успешно оперирана. Смъртността при това заболяване е изключително висока и бързата реакция и професионализмът на всички участващи в лечението екипи спасиха живота на пациентката, която вече е у дома.

-СБАЛК – Ямбол беше създадена през 2008 г. Какви са постиженията ви за тези 12 години?

-Оттогава изминахме дълъг път. Помогнали сме на над 43 000 пациенти, над 4500 от тях с остър инфаркт на миокарда. Развихме и затвърдихме най-високите европейски стандарти в кардиологията и интензивната медицина и днес с гордост мога да кажа, че качеството на лечение и стандартът на здравни грижи, които получават пациентите в нашата болница, по нищо не отстъпват на водещи европейски клиники, които съм посещавала. Разбира се, това е един непрекъснат процес – от печеленето на доверието на пациентите, непрекъсната обратна връзка чрез нашите анкети и програми за удовлетвореност – до прилагане на най-новите технологии и медицински процедури.

Наред със сложните интервенции върху съдовете на сърцето, които ежедневно извършваме, СБАЛК – Ямбол е един от първите центрове в България, където рутинно се прилага безкръвно ендоваскуларно лечение на заболявание на съдовете на крайниците – резултат от едно чудесно професионално сътрудничество с отделението по съдова хирургия на МБАЛ “Св. Пантелеймон“ – Ямбол. Също така първи в България приложихме и въведохме като стандарт един иновативен метод за предпазване от мозъчни увреди при продължително спиране на сърцето – т. нар. терапевтична хипотермия.

Тези наши постижения получават много висока оценка на международни и национални форуми по кардиология и анестезиология и интензивно лечение, където традиционно сме сред призьорите. Това, което читателите може би не знаят е, че СБАЛК – Ямбол е сред най-предпочитаните и успешни бази за специализация по кардиология в България. През годините сме обучили над 25 млади лекари, някои от които днес са водещи кардиолози в Бургас, Шумен, Сливен, Ямбол, Плевен, Стара Загора. Успеваемостта на изпита за специалност на нашите специализанти е 100%.

Стремим се да популяризираме постигнатото. Възстановихме издаването на научното списание „Кардиология и кардиохирургия“. Целта е то да бъде включено в международните база данни (Scopus и Web of Science) и да постигнем висок Impact Factor. Първият брой вече е публикуван онлайн. В него лекарите на БКИ споделят свои научни разработки и клинични случаи.

-Какви медицински стандарти постигнахте – намаляла ли е смъртността от сърдечно –съдови заболявания в Ямболска област, какви са показателите за възстановяване на работоспособността на прекаралите инфаркт, които са се лекували при вас?

-Въпреки че България е все още на първо място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания (инфаркт, инсулт, мозъчни кръвоизливи), положителните тенденции са налице, а някои факти са впечатляващи. Смъртността е намаляла с над 30% и в момента тя е около 6%, с тенденция да намалява с всяка година. Това са и европейските нива от най-развитите страни. По-важното според мен обаче е, че пациентите, получили навременно интервенционално лечение чрез поставяне на стент, имат в пъти по-добро качество на живот, рано възстановяват работоспособността си и се връщат към нормалното си ежедневие, избягвайки инвалидизиращата сърдечна недостатъчност. С всички наши пациенти сме в продължителна връзка чрез контролни прегледи, телефонни визити, разговори със семейните лекари. Фактът, че те нямат нужда от повторно болнично лечение с месеци и години показва, че сме свършили добре работата си.

Едно от най-значимите достижения на изграждането на мрежата от високотехнологични болници на БКИ, част от която сме, бе представено преди малко повече от година. От създаването на първата болница и с осигуряването на достъп до модерно кардиологично лечение на българските пациенти очакваната продължителност на живота в България се е увеличила с 2 години – от 72,6 на 74,61. Това е един от най-значимите международни паказатели при оценка на качеството на медицинската помощ и красноречиво говори за обществената значимост на нашата работа.

-Има ли болницата проблем с недостиг на персонал, какъвто е характерен за ямболските лечебни заведения?

-Това е болезнен въпрос за всеки директор на лечебно заведение в България. Недостигът на професионалисти по здравни грижи и млади лекари ни засяга и нас, разбира се. Все пак с гордост мога да кажа, че съвсем наскоро посрещнахме нови млади попълнения в екипа си -новозавършили медицински сестри. При нас работят и 5 млади лекари, които с много желание и търпение обучаваме на изкуството да говориш с пациента, да подбереш най-подходящия диагностичен и лечебен подход за всеки отделен случай. Привличаме новозавършилите колеги с практически безгранични възможности за професионално развитие –специализация, научна дейност, възможности за докторантури и обучителни курсове, чудесни условия на работа, модерна апаратура, сплотен млад екип и конкурентно възнаграждение.

-Какви са тенденциите за развитие на СБАЛ по кардиология – Ямбол

-С годините не сме спирали да се развиваме, но ще акцентирам на някои от последните ни проекти. Медицинската апаратура, с която работим в момента, е последно поколение на водещи световни фирми. Гражданите трябва да знаят, че СБАЛК-Ямбол разполага с последно поколение ехокардиограф, който дава възможност за изключително прецизна оценка на заболяванията на сърдечните клапи и с помощта на специални програми открива смущенията във функцията на сърцето още преди да са се изявили клиничните симптоми и преди те да са станали видими с класическите техники на изследване. Това е от голямо значение за пациентите, които навреме могат да започнат правилното лечение, промяна в начина си на живот и така сърдечното заболяване може да бъде успешно контролирано.

Друга изключително модерна техника ни позволява да правим още по-точна оценка на коронарните стеснения. Специален катетър с малък ултразвук на върха ни дава възможност да погледнем „отвътре“ съдовете на сърцето и по-прецизно да анализираме структурата и разположението на атеросклеротичните плаки, позицията на вече поставени стентове и да изберем най-правилната стратегия за интервенция. Тази съвременна методика не е финансирана от здравната каса, но всички наши пациенти, които имат нужда от това изследване го получават безплатно и безвъзмездно в хода на ангиографското изследване. С друг микрокатетър и апарат можем да оценим динамично кръвотока през стеснения участък и до колко той е критичен за сърдечния мускул в засегнатата зона. Всичко това ни позволява една комплексна оценка на състоянието на пациента и строго индивидуален подход в лечението чрез балонни дилатации и стентиране.

Разбира се, с цялата тази високотехнологична апаратура работи един прекрасен екип от професионалисти – кардиолози, анестезиолози, специализиращи лекари, медицински сестри – всички те не спират да учат и да се усъвършенстват. Към днешна дата съвместно с нашите колеги от МБАЛ “Сърце и мозък“ – Бургас осъществяваме диагностика и лечение на всички заболявания в кардиологията.

-Как Ковид-пандемията промени Вашата работа?

-Това беше огромно предизвикателство. Наложи се да реорганизираме почти всичко – от приема на регистратура, предварителната оценка, дори рутинните дейности по разговор и преглед на пациентите. Трудно е да разговаряш с болния и да спечелиш доверието му, когато си с предпазна маска, шлем и защитна престилка. Да отговориш на въпросите му, да направиш дори рутинния преглед, предпазвайки пациента и себе си. Променихме дори и комуникацията помежду си -клиничните обсъждания, например, правим на по-малки групи, със спазване на дистанция помежду ни, а това отнема време.

От друга страна, пандемията ни накара да потърсим нови начини да останем във връзка с пациентите. Създадохме програма за дистанционни консултации и проследяване – DistaHelp, с нея нашите пациенти получаваха точни и компетентни съвети и препоръки по телефона. Искам да подчертая, че за този тип консултации се изисква изключително подготвен екип, който познава оплакванията на пациента, разполага с пълната медицинска история, изследвания и придружаващи заболявания. Всичко това е на един „клик“ разстояние с нашата информационна система.

Част от изследванията вече провеждаме в полудомашни условия –например, болният идва в болницата в точно определен час, поставя му се устройство за 24 ч. проследяване на сърдечния ритъм или артериалното налягане и се връща към обичайната си активност в дома. На следващия ден анализираме данните с помощта на специални програми и пациентът получава абсолютно индивидуализирана терапия и препоръки, съобразена с обичайното му темпо и начин на живот.

От днес Българския кардиологичен институт започва безплатна и безсрочна национална кампания за изследване и лечение на последиците при излекуваните от COVID-19. Специалистите кардиолози на БКИ ще извършват безплатни консултации, диагностика и лечение на всички пациенти от цялата страна, преболедували COVID-19. Целта е да бъдат установени последствията от инфекцията върху сърдечносъдовата система, да се помогне на диагностиката, лечението, да се извърши дългосрочно проследяване и да се предприемат адекватни действия за подобряване на качеството на живот на пациентите.

-Как пациентите преодоляха страха от новия вирус, нормализира ли се приемът в специализираната болница?

-Страхът от Ковид в началото на пандемията донесе своите негативни последици – пациенти с остър коронарен синдром, декомпенсирана сърдечна недостатъчност, сериозни ритъмни нарушения оставаха в домовете си без да потърсят лекарска помощ и попадаха при нас с голямо закъснение, в изключително тежко състояние – истинско клинично предизвикателство. С времето нещата бавно се нормализират – може би самите болни видяха, че мерките, които взимаме, за да предпазим тях и себе си, са възможно най-добрите – пълен набор от защитни средства, непрекъсната дезинфекция, избягване на струпванията пред кабинетите, разделяне на потоците, измерване на телесна температура и сатурация. Преди да бъде издадена история на заболяването всеки наш пациент попълва кратък въпросник, с помощта на който анализираме епидемиологичния риск за всеки отделен случай. На суспектните пациенти извършваме безплатно бърз тест за коронавирус, а резултатът и спешността определят по-нататъшния ни подход.

-Подготвяте ли се за нова Ковид – вълна?

-Няма как да не се подготвяме за това, в Европа, а от няколко дни и в България, сме свидетели на покачване на броя на заразените и процента на положителните тестове.

Великите открития в медицината никога не са спирали и аз твърдо вярвам, че пробив в борбата с Ковид 19 ще има. Всички се надяваме да е по-скоро. Стотици изследователски екипи по света работят не само върху ефективна и безопасна ваксина, а и върху препарати, които ще правят заразяването по-трудно или ще пречат на размножаването на вируса в човешкия организъм. До тогава, призовавам всички да спазват известните вече препоръки – дистанция над 1,5-2 м, избягване на масови мероприятия на закрито, хигиена с често миене на ръцете и дезинфекция, носене на маски на закрито. Тук ще си позволя едно уточнение – правилно носене на маски, задължително и навсякъде при всеки продължителен близък контакт. Защитните маски намаляват в пъти вероятността да се заразим не само с коронавирус, но и с други респираторни вируси като грипния, например, чийто сезон предстои.

Уважаеми пациенти, спазвайте препоръките на здравните власти и на своите лекари, живейте здравословно и се усмихвайте повече! Използвайте сърцето си, за да се предпазите – за обществото, за хората, които обичате, и за самите вас!

Интервю на Диана Иванова

About the Author :