Динамична и успешна седмица за 42-ри механизиран батальон – Ямбол

DSCN1322Полево обучение и съвместно ротно тактическо учение с личния състав на механизирана рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC-BG” и пехотни формирования от Сухопътните войски на САЩ се проведе от 19 март до 23.03.2018г. на Учебен полигон „Ново село”.

В състава на механизираната рота и участници от българска страна бяха офицери, сержанти и войници от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, а от американска страна – командване и личен състав на батальон от Сухопътните войски на САЩ.

В рамките на полевото обучение механизираната рота, формирования за обозначаване действията на противостоящите сили и разузнавателен взвод на батальона, с въоръжение и снаряжение по щат, изпълняваха задачи, свързани с темата: „Действия на механизираната рота в състава на главните сили на батальона при участие в многонационална отбранителна операция”.

Офицерът, планирал и провел учението, е подполковник Ивайло Иванов – командир на 42-ри механизиран батальон – Ямбол.

В деня на последния етап на учението, свързан с воденето на отбранителния бой,  бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Втора механизирана бригада, изрази задоволството си от демонстрираната добра съгласуваност и координация между българските и американските командири, като посочи, че на базата на управлението на личния състав от 42-ри механизиран батальон – Ямбол е наблюдавал „едни наистина ефективни действия”.

След края на учението, пред целия команден и личен състав, участвал в учението, подполковник Ивайло Иванов изтъкна, че целите, които са били поставени са постигнати, както и нивото на оперативна съвместимост с американското пехотно формирование.

„Чудесна възможност да дойдем тук и да се обучаваме съвместно – това посочи майор Дъръм – офицер от пехотното формирование от Сухопътните войски на САЩ, който определи впечатленията си като много добри.

В рамките на учението заместник – командирът на Сухопътните войски бригаден генерал  Валери Цолов направи своя визита, а в последния ден и началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната на страната ни господин Илия Налбантов.

През първото полугодие на тази година 42-ри механизиран батальон – Ямбол поддържа в бойно дежурство механизираната рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC – BG”.

received_1929528727059891Успех беляза още едно участие през седмицата на личния състав на батальона в Ямбол – в бригаден шампионат по дуелна и щафетна стрелба между представителните отбори на военните формирования от състава на 2 механизирана бригада, провел се на Учебен център „Люляк”, край Стара Загора, на 21 март. Купата на първенците сред отборите в надпреварата грабна отборът на батальона, с водач на отбора капитан Светослав Стоянов, както и медалите за най-добрите в индивидуалното класиране в шампионата.

От утре (27.03.2018г.), в продължение на два дни, отборът на батальона заминава за Карлово на общоармейски шампионат за участие в състава на представителния отбор на Втора механизирана бригада.

About the Author :