Динамитът на кукерите се стоварва край Тунджа

кукериВсеки си има свой акцент в стихията на ямболската „Кукерландия”. Едни са омаяни от дефилето на многобройните кукерски групи и не откъсват погледа си от тях, други си падат по базара, на който тази година ще могат да похапнат и месо на скара, и понички, а няма да мине и без шоколадовите и захарните изделия, които удрят в джоба всеки родител.
Макар семействата да не са с децата си на море, при огромното изобилие от сладки изкушения е много трудна работа да не се купи на малките от това, и от онова, и от другото, което при първия тур из ”Кукерград” хлапетата са пропуснали. Като притурим балоните, както и промишлените стоки, а няма как да се прескочат и удивителните понякога работи на художествените занаяти, фестивалът „Кукерландия” става фиеста за някои, и финансово фиаско за други.
При всички положения, тия, които не са приковани на легло, ще гледат да се изсипят на маскардния фестивал, на който сега ще се появят 16 нови групи. Автобусите изсипват зад общината почти цяла България, така че от четвъртък, 25 февруари, до неделя, 28 , Ямбол ще е нещо като вавилонска кула. Различните езици, на които ще „говорят” участниците в маскарадния фестивал, също са част от очарованието му.
Страст, красота, енергия, пари, време – поне тези пет неща са неизбежни по време на фестивала, който и тази година ще спази традицията и ще завърши с Международния фотоконкурс „Кукерландия”. Преди да се разберат новите призьори сред майсторите на обектива ( миналата зима първата награда грабна Жечо Планински от Бургас), на 26 февруари, два дни по-рано, в галерия „Жорж Папазов” ще се разгърне един от асовете на това изкуство в България – Любомир Сергеев. В гилдията на фотографите го определят като „ловец на идеи, а не на мигове”, а работите му са микс между изкуство и бизнес. Сергеев е име от световна класа, той е носител на статуетката „Виктория”, която е считана за еквивалент на филмовите „Оскари”.
„Не спирай да мислиш”, така е онасловена преди време една самостоятелна изложба на Любомир Сергеев, разгърнала се във Варна, а за неговите рекламни работи се говори като за култови визии. Носителят на „Виктория” е дал тласък с фотоапарата си, и с екипа си ( той работи с още четирима души), на ред търговски марки, както и на етноалбума на Румънеца и Енчев.
В Ямбол обаче ще пристигне и един „дует”, който вероятно ще нанесе музикален удар – Нина Николина и Калин Вельов. Изявата на двамата популярни музиканти е на 26 февруари от 18,30 часа до фонтана в градската градина.
Тяхното шоу носи името „Пендара Етно Проджект” , а репертоарът обещава да е докосване до сърцето на българщината.
Община Ямбол е дори пренаситила фестивала „Кукерландия”, а недоумение буди вмъкването в програмата на Сирни заговезни. Този голям църковен празник винаги е в неделя, в града ни обаче организаторите са решили, че може да го бутнат в четвъртък, 25 февруари, и то доста преди да му дойде времето по църковния календар. Дано в този устрем на общинарите млади и стари не почнат да си искат прошка седмици преди Сирни заговезни…
Вероятно обаче участниците в тая акция ще минат само с хамкането и с мятането на огнени стрели, което ще се разиграе на мястото на някогашната бирария „Ален мак” в парка. Концерти, дефилета, вино и мезета, обещават организаторите на фестивала „Кукерландия”.
Обещават и над 30 000 звънци да огласят парка и центъра на града. Може и повече да бъдат, щом участват 63 групи, а някои от тях пристигат от община Провадия, от Пернишко, от Карловско. България ще говори на всички диалекти – особено на този на страстта.
Защото под кукерските маски сърцата почти винаги са динамит, и им трябва малко, за да палне фитилът.

Борислав Ненов

About the Author :