Димитър Мутафов с идея за Музей на спортната слава

???????????????????????????????Знаменитият ямболски треньор по бокс Димитър Мутафов сподели за „Делник” идеята си в града ни да има най-сетне Музей на спортната слава. Доайенът сред българските треньори в бокса счита, че в зала „Диана” трябва да се намери подобаващо място за галерия, в която да се проследяват големите събития и шампиони на спорта край Тунджа.

„Не подценявам успехите на баскетбола, но имаме толкова други успешни спортове, толкова големи спортни личности, с принос в историята на българската лека атлетика, борба, бокс, спортна стрелба, спортна акробатика, в гимнастиката, така че трябва това да не се забравя”, каза за „Делник” треньорът , който изведе до Олимпийските игри в Москва през 1980 г. майстори на ръкавиците като Александър Радев и Жельо Стефанов. Негови възпитаници през 70-те и 80-те години на миналия век бяха големи боксьори като Николай Ганев, носител на бронзов медал от европейско първенство за мъже,  Динко Василев, носител на Купа „Странджата”, Петър и Стефан Аврамови, Живко Джурелов, Дончо Дончев, Дойчо Димитров, Антон Чамов, Георги Танков.

Леката атлетика в Ямбол пък е с престижни титли от Световната купа в Дюселдорф, каквото е постижението на Тотка Петрова, която стана и спортист номер 1 на Балканите. От града ни са излезли през годините имена-епохи в леката атлетика, като спринтьорът Михаил Бъчваров, многократният първенец на страната ни на овчарски скок Димитър Хлебаров, много силни бяха жените ни в щафетното бягане на 400 метра.

В спортната акробатика Ямбол има цяла плеяда: Димитър Плочев, Димитър Минчев, Маргарита Моллова, Боянка Ангелова,  Аргира Кърджалиева, Евридика Любчева, Меглена Спиридонова, Николай Николов.

Борбата пък даде на България медалисти от световни и европейски първенства като Баю Баев, Петко Дерменджиев, Иван Кръстев, който продължава да е единственият ямболски спортист с медал от Олимпийски игри, Валентин Желев.

Треньорът Димитър Мутафов догодина ще навърши патриаршеските 80 години,а работата му в боксовата зала даде тази година на България единственият златен медал от европейското първенство по бокс за мъже, спечелен от Даниел Асенов, негов възпитаник в клуб „Априлец”/Бояджик/.

About the Author :