Димитровден – празникът на град Болярово!

IMG_4422Днес, 26 октомври 2018 г.- Димитровден, за осми пореден път беше отбелязан празникът на град Болярово. Традиционно той започна сутринта с празнична служба в църквата “Свети Димитър”. Множество боляровци запалиха по свещичка за здравето на живите и за душите на мъртвите си близки, помолиха се за благоденствието на своите семейства и града си. След това от храма към центъра се изви също традиционното литийно шествие. То беше предвождано от местния свещеник отец Димитър Ингов и иконата на Св. Димитър, носена задължително от именници, които по пътя си я предават един другиму. Иконите на Св. Димитър и на Св. Богородица с младенеца заеха видно място пред приготвената сцена.

IMG_4435Под звуците на националния химн, а след това и на химна на ЕС, тържествено бяха издигнати флаговете на България, община Болярово и на Европейския съюз.

Отец Димитър Ингов отслужи водосвет пред събралите се жители и гости на Болярово. В словото след това свещеникът говори за божия храм, който посещаваме в радости и скърби, и пожела на всички многая лета.

Гости на празника на Болярово бяха народният представител от БСП Николай Пенев,  заместник-областният управител Христо Колев, кметът на община “Тунджа” – Георги Георгиев, Атанас Борисов – председател на Общинския съвет в Болярово.

IMG_4513Празнично поздравление към присъстващите отправи кметът на община Болярово Христо Христов. След него поздрав към боляровци и гостите поздрави народният представител Николай Пенев. Той поднесе поздравления и от името на цялата парламентарна група на “БСП за България”, от Националния съвет и лично на председателя на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова. Бе прочетен и специалният поздрав от президента на България Румен Радев. Поздравителни адреси бяха изпратили още: Даниел Панов – председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България; проф. Иван Върляков – изп. директор на РАО “Тракия”; Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители; проф. Стоян Денчев – ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии-София; Георги Георгиев – кмет на община “Тунджа”, Божин Божинов – кмет на община IMG_4518Тополовград; кметовете на общините Карнобат, Средец, Сунгурларе, Стралджа, Любимец, Първомай; Калина Казанджиева – директор на Териториално статистическо бюро-Югоизток и инж. Мирослав Маринов – директор на Регионална дирекция на горите-Сливен.

От името на общинското ръководство беше изказана благодарност към всички спомоществуватели, съдействали за осъществяването на мероприятията по празника тази година. Въпреки многобройността им, бяха прочетени поименно. Те са спонсорирали събитията с общата сума от 15 хиляди лева.

Кметът на община Болярово Христо Христов тържествено награди и връчи IMG_4529грамоти на най-младия и най-възрастния именник в този ден – най-възрастният е на 94 г., а така също и на всички юбиляри именници. Даниела Митева от село Воден подари на общинския кмет собственоръчно изработена икона на Св. Димитър, която също зае почетно място пред сцената. Икона на боляровци подари и зам.-областният управител Христо Колев.

Верни на желанието си празникът на града да даде възможност за изява на децата и младежите на Болярово, концертната програма започна с песни и танци, изпълнени от най-малките – малчуганите от детска градина “Здравец”. Ученици от местното училище “Д-р Петър Берон” изпълниха рецитал. В програмата се включи и детският танцов състав “Боляровче”. Участваха самодейните фолклорни групи при читалище “Възраждане”-Болярово, както IMG_4547и гостите от Тополовград – мъжката вокална група “Авролева” и музикантите от оркестър “Въжички” от Стралджа.

Друг специален гост на празника – Ути Бъчваров, обяви от сцената, че в късния следобед – между 16 и 17 часа, ще гости всички присъстващи на празника с боляровски димитровски суджук, дълъг 200 метра, съчетан с боляровско вино. Заедно с него е пристигнал и екипът, който да заснеме кулинарното шоу на Ути и чрез предаването “Вкусната България” празникът на Болярово и местните специалитети ще станат достояние на цялата страна. Късната част на празничния ден продължи с концерт на Нелина в центъра на града, който завърши с огнено шоу и заря. IMG_4410 IMG_4417 IMG_4454 IMG_4468 IMG_4471 IMG_4479 IMG_4487 IMG_4490 IMG_4500 IMG_4502 IMG_4513 IMG_4514 IMG_4515 IMG_4519 IMG_4521 IMG_4523 IMG_4524 IMG_4532 IMG_4534 IMG_4537 IMG_4539 IMG_4543 IMG_4548 IMG_4550 IMG_4551

About the Author :

Leave a reply