Димитровден – празникът на град Болярово

На 26 октомври 2019 г. боляровци и гостите на града ни честваха задружно празника Димитровден. А след допитване и подписка сред населението бе възобновена традицията този ден отново да се превърне в дяна на Болярово. Тъй като е храмов празник, а свети Димитър – закрилник на селището от векове…

Мрачното, мъгливо утро скоро прерасна в приятен и слънчев ден. А тържествената служба събра в уютната църковна обител хората, за да се помолят задружно за здраве и благоденствие, за мир в душите и надежда в очите.

Впечатляваше миряните и стилно подредената кулинарна изложба в двора. Изкусно измайсторените от сръчните боляровки (Султанка Николова, Галя Николова, Николина Вълчева, Янка Николова и Стоянка Ненова) баници кексове, дребни сладкиши и вкусни предястия бяха осветени от отец Димитър и послужиха за празнична почерпка на посетителите.

Съгласно битуващата традиция празнично украсената икона на нашия светец-покровител бе изнесена тържествено от храма, носена от двама именици – Димитър Ставрев и Димитър Апостолов, сподирени от празнично шествие начело с отец Димитър. В центъра на града той отслужи молебен в чест на празника – за крепко здраве, сила и жизнерадост, за мирни и благодатни бъдещи дни.

След задушевния благослов на отец Димитър Ингов, пожелания за неговия имен ден отправи от името на църковното настоятелство д-р Янка Николова.

Началото на празничната музикално-танцова програма поставиха дечицата от детска градина „Здравец“- град Болярово с ръководителки Надя Ставрева и Николинка Минкова. Те поздравиха с кръшна народна песен публиката, а после чевръсто потропнаха ръченица. Танцувалната щафета продължиха напетите, гиздави каки и батковци от прочутия състав „Боляровче“ с прекрасна сюита. Поздравления и за техния ръководител даровития хореограф Румен Тодоров! Нека заедно радват все така многобройните си почитатели!

Продължението последва привечер. С приветствие към всички присъстващи се обърна госпожа Мария Маринова, временно изпълняваща длъжността кмет на община Болярово. Прочувствено и топло прозвучаха нейните думи, обагрени от мъдрост, родолюбие и светла вяра в доброто, от оптимизъм и добросърдечие.

А за прекрасното празнично настроение на всички се погрижи се погрижи с мощния си глас и сценично обаяние омайницата Славка Калчева! Игривата мелодика и прекрасните текстове на нейните песни всякога са поразявали публиката. Така беше и сега. Нека винаги съществува тази магия, олицетворяваща българското в нас!

Поразителното пъстроцветие на фойерверките допълни красиво блясъка на празничната вечер. Заря, чието великолепие не може да бъде забравено.

Празникът на нашия град – с обич възроден, от святост озарен, по християнски безкористно благословен! Една своеобразна емблема на родолюбието. И на поривите към задружна веселба, от която се нуждаят душите ни.

     

Бинка Величкова

About the Author :

Leave a reply