Димитровден в Центъра за социална рехабилитация и интеграция

IMG_5884В навечерието на празника на град Болярово, потребителите и персоналът от Центъра за социална рехабилитация и интеграция направиха свое тържество, което бе посветено на празника на града – Димитровден. Този техен задушевен и вълнуващ празник бе част от мероприятията, предшестващи празника и посветен изцяло тематично на него.

Потребителите на Центъра, заедно със социалните работници, бяха направила изложба с народни носии и предмети, свързани с бита. Управителят на ЦСРИ и Защитеното жилище Радостина Петева приветства гостите – общинският кмет Христо Христов и секретаря Мария Чанева и разказа за произхода и традициите на Димитровден, за Свети Димитър, за празнуването и обичаите на този ден и много още интересни неща.

Господин Христов също поздрави присъстващите и благодари за отличната организация и приятните изненади. Той сподели, не без гордост, че тези социални услуги работят отлично и са наистина много търсени и необходими. Относно безплатния (и платен – за желаещите самотни хора) топъл обяд, съвсем скоро ще има нова кола за нуждите на обществената трапезария. Ще има и друга – на разположение на възрастните хора, ползващи услугите. Социалната политика винаги е била приоритет на нашата малка крайгранична община, така ще е и за в бъдеще, гарантира общинският кмет. Той пожела на всички здраве и дълголетие и още много съвместни тържества.

Жените от Защитеното жилище за пълнолетни лица с умствена изостаналост също имаха своята изненада. Те бяха поканени да споделят този празник с потребителите на ЦСРИ и ги поздравиха с невероятното изпълнение на няколко народни песни.

За всички имаше много богата почерпка – както се полага на трапеза за Димитровден, не липсваше и другото традиционно като на български празник – правите български хора, които се извиваха в унисон с чудесното настроение. Всяка от поканите потребителки на Центъра за социална рехабилитация и интеграция бе донесла свой кулинарен шедьовър и всички гости бяха възхитени от майсторството на жените.

На раздяла всички си пожелаха да се срещнат отново съвсем скоро, а общинският кмет покани присъстващите на кулминацията на празненствата – 26 октомври, в църковния храм от 9 часа, откъдето ще започне празника и ще завърши вечерта с тържествена заря.

IMG_5879 IMG_5888 IMG_5925 IMG_5937

About the Author :