Димитрина Бояджиева представи седмата си книга „Стая с камина”

DSC03055Новата седма книга на писателката Димитрина Бояджиева – „Стая с камина”, беше представена на 4 октомври в Художествена галерия „Жорж Папазов”. Водещ на литературното събитие беше председателят на Дружеството на писателите Тенко Тенев, а поетът Кръстьо Раленков говори за книгата и за творчеството на Димитрина Бояджиева. Той сподели начина, по който е разбрал за нейните книги и как след първите 10 реда е потънал в тях. „Разказите на Димитрина Бояджиева те хващат с една изключително интригуваща изразителност, шармантна, изгледаща лековата и приятна, с няколко щриха е в състояние да нарисува образ и картина, което е белег за майсторство”, обясни  Кръстьо Раленков и продължи: „Димитрина има особена и рядко срещана черта – тя умее да изобразява странни хора в объркано време. Аз го наричам времето, в което санчопансовците са яхнали русинантите, а донкихотовците на магарето до тях им носят оръжието. Тя има око за тази колизия на времето, успява да я изрази по изключителен начин – пестеливо и заедно с това много шармантно и цветно”.

DSC03065Според него разказите й имат още една особеност , но за да я опише той първо обрисува картината на Триградското ждрело – голи назъбени скали, на които тук –там незнайно как и незнайно защо расте бор, но не нагоре, а хоризонтално. „При Димитрина е по същия начин, така както само животът може да се вкопчва в скали и в голи места и да оцелява въпреки всичко, по същия начин при нея е вкопчена винаги една човечност. При нея има вкопчване в човечността , тази последна човечност, която ни е останала”.

DSC03069Кръстьо Раленков каза още, че Ямбол е дал доста таланти на българската литература и явно тук има някаква особена почва, на която да избуяват толкова разностранни таланти, но безспорно Димитрина Бояджиева е един от много цветните таланти.

Други оценки за книгата на Димитрина Бояджиева бяха, че е много стойностна. А разказите се четат на един дъх.

DSC03081Самата Димитрина Бояджиева беше много лаконична – тя благодари на всички, дошли на представянето на книгата й, защото без тях не би могла да се осъществи прекрасната вечер.

 

 

DSC03075 DSC03083

About the Author :