„Дианополис” получи голямата награда на Ямбол

DSC03548Камерен ансамбъл „Дианополис” получи голямата награда на Ямбол на тържествената сесия на Свети Дух – 28 май, която му се присъжда за приноса му в културния живот на града и по повод 50 –тия му творчески сезон. Празникът в ритуалната зала се превърна и в емоционална почит към създателя на ансамбъла – маестро Николай Султанов.

 

DSC03539Преди да връчи наградата, кметът на Ямбол благодари от името на всички на неговия художествен ръководител и диригент Константин Илиевски, че е изключително достоен приемник на богатата и славна история, която 50 г. съпътства оркестъра, че е успял да му вдъхне нов импулс и изрази надежда, че този импулс ще доведе и до още по-големи успехи за ансамбъла.

DSC03554„Когато преди вече почти 5 години ми беше дадена възможността да работя по-задълбочено с този прекрасен ансамбъл, това беше едно наистина много голямо предизвикателство”, сподели развълнуван Константин Илиевски и допълни: „За мен е голямо предизвикателство да се поеме работата на маестро Султанов, който е изградил нещо неповторимо в този град. Да се опитаме да го съхраним, защото културните ценности трябва да се съхраняват, а преди да ги развием трябва да сме сигурни, че имаме качеството да постигнем и да повторим вече достигнатото в предишните десетилетия. Работейки след маестро Султанов, работейки с неговата дъщеря, която е и концерт-майстор на нашия оркестър, е истинско предизвикателство, защото да бъде надградена тази работа е почти невъзможно. Затова много се радвам, че успяваме последните години да задържим едно достойно ниво, което да представя Ямбол не само на регионално, но и на национално ниво”. Той благодари на колегите си, че дават всичко от себе си на всеки концерт, на всяка репетиция и че заедно градят престижа на оркестъра и държат ценността, създадена от предишните поколения.

DSC03576Носителите на голямата награда бяха поздравени с изпълнение на  участници в Детската музикална школа към читалище „Съгласие”, а емоционална кулминация на празника беше изпълнението на сина на маестро Султанов – тенорът Георги Султанов. Неговата сестра Красимира Султанова го поздрави, а след това той лично поздрави и благодари на всеки от оркестъра, продължил делото на баща му. С бурни аплодисменти и на крака цялата зала приветства и0зпълнителя и отдаде заслужена почит на маестро Султанов, който създаде не само камерният оркестър на Ямбол, но отгледа и възпита двама големи музикални артисти.

Извън залата Красимира Султанова коментира, че се вълнува много за наградата, но подчерта, че за да стигне ансамбълът до това признание и тази награда основният принос е на неговия създател –Николай Султанов. Тя призна и че нейната мисия е посветена изцяло на това – да продължи делото на баща си.

DSC03588Камерен ансамбъл „Дианополис“ е създаден през 1968 г. от Никошлай Султанов, който е негов художествен ръководител и диригент дълги години. От 2008 г. до 2012 г. негов художествен ръководител е Илиана Илиева, от 2012 г. до 2014 г. оркестърът е ръководен от Левон Манукян. Сега художествен ръководител и диригент на ансамбъла е маестро Константин Илиевски, под чието ръководство формацията постига нов връх в своето развитие. Репертоарът включва широк диапазон класически творби от барока до класиката на XX век, както и съвременни произведения на наши и чужди композитори.

През годините с оркестъра са музицирали едни от най-добрите български инструменталисти. Редом до музикантите от „Дианополис“ са заставали диригентите Емил Чакъров, Лео Кремер, Волфрам Вюрл, Илия Темков и др.

DSC03568Камерният оркестър е организатор на ежегодните Музикални празници „Златната Диана“, утвърден в национален мащаб форум, на който гостуват наши и световноизвестни инструменталисти, певци и диригенти, оперни, камерни и джаз формации.

Оркестърът популяризира град Ямбол и българското музикално изкуство и култура в световен мащаб. Гастролите на „Дианополис“ в Гърция, Турция, Унгария, Италия, Франция и Германия го утвърждават като част от богатата европейска музикална култура.

Камерен оркестър „Дианополис“ е носител на наградата „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 г.

DSC03518 DSC03519 DSC03545 DSC03550 DSC03560 DSC03563 DSC03566 DSC03571 DSC03591 DSC03593 DSC03600 DSC03603 DSC03608 DSC03612

About the Author :

Leave a reply