„Дианополис“ откри своя 50-ти юбилеен творчески сезон

chelen12Ямболският камерен ансамбъл „Дианополис“ откри своя 50-ти юбилеен творчески сезон 2017/2018 г. на 1 октомври – Международния ден на музиката. Негов основател е маестро Николай Султанов.  Програмата, изнесена в залата на Безистена, включваше творби на Вивалди, Бах и Телеман. Солисти бяха Борю Памукчиев-обой, Красимира Султанова – цигулка и Гинка Учкова – сопран. Дирижираше Константин Илиевски.

Диригентът на камерен ансамбъл „Дианополис“ Константин Илиевски произхожда от българска фамилия на известни музиканти. По време на следването си в Братислава той работи съвместно с хора на Братиславската консерватория  и завършва оркестрово и хорово дирижиране. Получава магистърска степен по композиция във Виена при проф. Детлев Мюлер-Сименс, както и магистърска степен по оркестрово дирижиране  при проф. Урош Лайовиц. Бил е солист на оркестри в Европа като пианист, диригент в Словакия, Полша, Албания, Българската национална филхармония и Българското национално радио. Композирал е основно концертни и симфонични творби. Специално място в дейността на Илиевски заема неговата работа с камерни ансамбли, като струнни оркестри и ансамбли за съвременна или стара музика.

Солистът Борю Памукчиев си спомня, че е бил на 14 г., когато избира очарователния звук на обоя. Първият си запис за Българското радио реализира при завършването на Музикалната академия-София. Кариерата си като солист-обоист започва в оперния театър в Пловдив, сетне – в Държавната филхармония. Свирил е в залите на Москва, Санкт Петербург, Дюселдорф, Париж, в  Швейцария, Италия, Испания, Полша, ГДР, Чехословакия и др.

Другият солист в програмата е добре познат в Ямбол – това е нашата съгражданка цигуларката Красимира Султанова, дъщеря на маестро Николай Султанов.Завършва Музикална академия в Дюселдорф. От 2002 г. е концертмайстор и солист на камерен оркестър, а от 2012 г. и на „SIMFONIETA  del Arte“-Братислава.

Сопраното Гинка Учкова също е ямболийка. Придобива бакалавърска степен в Пловдив в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Следва магистърска степен по класическо пеене в Нов български университет, след това специализира в Холандия. Има собствена певческа школа, а междувременно завършва и обучение по „Аудио инженерство“ или т.нар. в България „Тон-режисура“.

Предстоящите концертни изпълнения  на камерен ансамбъл „Дианополис“ са на 5 ноември в Синия салон на „Съгласие“ с изпълнения на Бах, Моцарт, Чайковски и Григ, диригент ще е Александър Бояджиев. Концертът на  17 декември ще е в Безистена, когато ще дирижира роденият в Буенос Айрес, но от италиански произход,  Рамиро Ариста. Програмата включва творби на Пиацола, Караиванов и Илиевски.

 

About the Author :