„Диана комерс-1” печели за втори път „Сграда на годината”

СтроиDSC_0054телната компания „Диана комерс-1” – Ямбол спечели за втори път награда в престижния национален конкурс „Сграда на годината”. Тя получи приза в категория „Сгради образование и спорт” като изпълнител на Академичната база в София на Европейския колеж по икономика и управление. Инвеститор на сградата е „Евро Трейд Консулт” ЕАД, проектант е „Архитектурна агенция ДД” ЕООД – арх. Даниела Дикова, конструктор е инж. Анатолий Младенов, а изпълнител – „Диана комерс – 1” ЕООД. Това е втори приз на ямболската строителна компания от този престижен национален конкурс. През 2009 г. „Диана комерс – 1” спечели „Сграда на годината” в категория „Ваканционни комплекси” като изпълнител на ваканционно селище „Оазис” в Лозенец.

Тазгодишната награда получиха собственикът на фирмата Кольо Колев и управителят на строителната компания инж. Живко Ангелов.

Наградената сграда е втори етап от изграждането на Академичната база на Европейския колеж по икономика и управление. Първият е бил реконструкция на съществуваща училищна сграда от 40-те години на 20 в., а вторият е изграждане на нов корпус, свързан с ремонтираната сграда във функционално и обемно единство. Самата сграда е уникална. Външният й облик е затворен, но на изток сградата има изцяло отворена фасада, която свързва фоайетата пред учебните зали на двата етажа с богато озеленения двор, където е разположен малък амфитеатрален форум. Парцелът от три декара е ограден с ажурна метална ограда, елементите на която са разположени така, че възпрепятстват погледа на преминаващите по булевада превозни средства, но отвътре не затварят пространството. От север по вътрешна улица се достига паркинг за бърз достъп и на лица в неравностойно положение, какъвто е осигурен до всички части на комплекса с рампи и панорамен асансьор между трите нива. Малка водна площ с алпинеум, зеленина край оградата, висока дървесна разтителност, тревни площи и цветя, алеи от филц и щампвоан бетон със стилни градински лампи и тераса към кафето скриват богата имфраструктура в двора. Тя крие 18 стометрови сондажа за геотермалната инсталация, резервоар за водата на поливната система, кабелни, водопроводни и канални разводки. Учебните зали са оборудвани с най- съвременни инсталационни системи: чекинг на входовете, камери за онлайн наблюдение и запис на учебния процес, преместваеми дъски, падащи екрани с проектори, монитори, пулт за управление на преподавателското бюро, озвучителна и вентилационна системи, флексабилни мебели. Осигурено е и естествено осветление от тавана по системата „сън пайп“, когато прозорците са затъмнени за прожекции. Постигнато е високо ниво на шумоизолация, както с акустични материали по стени и тавани, така и с качествената дограма, която има сериозни топлоизолационни параметри и чудесна светопропускливост.

Сградата е с нискоенергийно потребление с 15 сантиметрова топлоизолация, напълно автоматизиран контрол на отоплителната вентилационна термопомпена инсталация и диодното осветление. BMS-а управлява също пожароизвестяването, предвиден е автоматизиран контрол на достъп към паркинга в двора и гаража в сутерена, автоматизирана система против проникване и система за видеонаблюдение. За външната фасада са използвани HPL пана с дървесен фладер, в полиран и матиран вариант, които придават запомнящ се индивидуален образ на комплекса. Той има динамичното осветление проведено по южната и западната фасади. Вложените материали и инсталационни системи правят сградата „устойчива“ и „зелена“, с поглед към бъдещето.

 

About the Author :