Диана Йорданова подреди изложба „Отблясъци“ за своя юбилей

Художничката Диана Йорданова отпразнува своя юбилей с изложба „Отблясъци“ в Художествена галерия „Жорж Папазов“, в която картините се равняваха на годините.

Нейни колеги и приятели дойдоха да споделят с нея празника и удоволствието да са сред творбите й, заредени със светлина и енергия.

„Изложбата е като теб, изтъкана е от светлина“, каза на юбилярката д-р Лъчезар Ханджиев, а останалите гости отрупаха авторката с цветя и добри пожелния.

С присъщата й скромност Диана Йорданова не поиска да има  официално откриване и речи на изложбата, а непренудено посрещаше колеги и приятели, дошли да уважат нейния юбилей и най-голямата й самостоятелна изложба в Ямбол.

В нея са подредени живописни творби от различни периоди на творчество й, а някои от тях са създадени специално за изложбата.

По-ранните са с фигуративен елемент, като „Жена с луна“, „Жена и слънце“ и др., а по-новите й творби са по-абстрактни.

„Обичам картините ми да имат светлина, да са свежи, да носят настроение. За мен тоналността е много важна“, сподели Диана Йорданова.

За нея критиците казват: „Диана Йорданова е от онези ямболски творци, които активно се включват в културния живот на града и нейното творчество е разпознаваемо за широката публика.

Своите творчески търсения започва с по-конкретни и фигуративни образи и композиции, които с времето се размиват във фино нюансираната живописна тъкан на творбите и все по-често достигат до почти чиста абстракция.

Нейните стремежи са към изчистеност на формата, условност в композицията, богати цветови гами и съчетания, определящи различни настроения. Внушението на нейните творби е директно, без допълнителни символни елементи. Постига го чрез цветовото хармониране на тоновете и опростената до условност композиция. се размиват във фино нюансираната живописна тъкан на творбите и все по-често достигат до почти чиста абстракция“

Изложбата „Отблясъци“ ще остане в Художествена галерия „Жорж Папазов“ до 31 август.

About the Author :

Leave a reply