Деца рисуваха в парка като част от програмата на пленера “Певецът на Тунджа”

IMG_3353Днес, 4 септември 2018 г., деца рисуваха в градската градина в Ямбол като част от живописния пленер “Певецът на Тунджа”, който се провежда за 10-ти път в града ни от 3 до 7 септември. Организатор е Художествена галерия “Жорж Папазов”-Ямбол. Художникът Петър Тепсизов показа на малчуганите как да подготвят стойката за рисуване, как да изберат обекта, който ще изобразят. Изкуствоведът Стойка Цингова ги напътстваше през цялото време на заниманията им. По-късно децата се срещнаха с художници от пленера, които рисуваха в района на бившето “Ален мак” и имаха възможност да се докоснат реално до творческия процес на професионалистите.

Целта ни е атмосферата на пленера да бъде усетена от по-широк кръг хора, да IMG_3365има и приемственост между поколенията. Искаме да покажем на младите, които сега са обсебени от таблети и мобилни телефони, че съществуват неща, стоящи много над материалните и сред тях е изкуството, коментира директорът на галерията Петко Йорданов.

Рисунките на децата също ще бъдат наредени по подходящ начин на изложбата от творбите, създадени по време на настоящия пленер и предходни издания, която ще бъде открита на 7 септември от 18 часа в ХГ “Жорж Папазов”.

В тазгодишното юбилейно издание на пленера “Певецът на Тунджа”, посветен на ямболския художник Стефан Бъчваров, участват: Борис Желев – Велико Търново,  Георги Динев – Бургас, Катя Христова – Казанлък, Любен Генов – София, Маргарита Дончева – Сливен, Стефан Баев – Стара Загора.

IMG_3357 IMG_3366 IMG_3368 IMG_3371 IMG_3373 IMG_3383

About the Author :

Leave a reply