Деца мечтаят в Ямбол да има аквапарк и красиви брегове край Тунджа

20150507_170922От 16 март до 9 май 2015 г. мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз провежда национална информационна кампания посветена на новите оперативни програми за периода 2014-2020 г. под надслов: „Да създадем ЗАЕДНО България 2020“.

Като част от планираните събития за област Ямбол във връзка с изпълнението на националната кампания, Областен информационен център-Ямбол обяви старта на Конкурс за изработване на макет от ученици на тема: „Да създадем ЗАЕДНО моя европейски град“. Общата цел на кампанията е да идентифицира нуждите на гражданите и да ги обвърже с реалните възможности на оперативните програмите. Едни от най-важните и основни участници в инициативата са младите хора, които по нестандартен начин, с много творчество отговориха на въпроса: „Какво желаят хората да подобрят с помощта на европейски средства в своето населено място?“

20150507_171131Чрез получените шест макета учениците показаха своите умения за работа в екип и изразиха своите идеи и желания за това какво искат да бъде изградено, възстановено, променено или подобрено с помощта на европейските средства в техния град или община.

Тричленно жури оцени макетите по предварително зададени критерии: оригиналност на идеята, прецизност на изпълнението и цялостно художествено въздействие на творбата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 7 май, в офиса на ОИЦ-Ямбол, Илиана Бицова, заместник-кмет на община Ямбол обяви резултатите от оценяването и оповести номерата на макетите, които се класират на първите три места. Конкурсът беше анонимен и на място бяха отворени пликовeте, които съдържат информация за авторите.

20150507_175010На заслуженото първо място се класира невероятният Аквапарк „Детелина“, изработен от ученици от 7 клас в СОУ „Св. Климент Охридски“ град Ямбол. Талантливите деца и техният всеотдаен ръководител получават като награда двудневна екскурзия до градовете Златоград, Кърджали и Хасково. Училището на екипа-победител ще се сдобие с 3 фитнес уреда.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAС прецизното изпълнение на облагородените места край река Тунджа учениците от 11 клас в ПГИ „ Г.С.Раковски“ град Ямбол заемат престижното второ място. Младежите получават като награда еднодневна екскурзия до Долината на розите-град Казанлък, където ще посетят музея на розата и храм-паметника в с.Шипка.

На трето място се класира оригиналният кът за отдих „Зелен рай“, изработен от седмокласниците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Стралджа, които получават обяд в заведение в град Ямбол.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗа старанието, проявеното творчество и екипна работа, авторите на останалите три макета от град Елхово и град Ямбол получават поощрителни награди.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

About the Author :