Децата от група „Пролет“ – Дражево участват в „С Тунджа в сърцето“

1Народните обичаи и празници в бита на нашия народ са неотменна част отнеговата култура.Те предават историческия опит на поколенията.В българските народни обичаи са събрани песни, танци, благословии, приложни изкуства –придружени от богато облекло и разнообразни реквизити с голяма художествена стойност.Жителите на с. Дражево са пазители и продължители на автентични народни обичаи,песни, вкусни гозби.

2Провокирани от платформата „С Тунджа в сърцето“ децата от група „Пролет“, с. Дражево към ОДЗ „Изворче“, с.Кабиле, се запознаха с някои от традиционните вкусни гозби.Малчуганите посетиха Музейната сбирка,открита в местното читалище „Прогрес“,в която са изложени вещи, дарени от родолюбиви българи- стан, чекрък, съдове за храна, рало, сърпове, паламарка,мъжки и дамски носии. Те носят своята богата символика, която кара човека от дете да заживее с техните достойнства.Възрастни жени, облечени в богато нашити автентични носии, показаха и сготвиха пред децата гозби „Боб на цървул“, „Ръсеница“, с които са се хранили техните семейства и самите те като малки и по-големи деца.

3Децата от група „Пролет“, с.Дражево, участваха и в пролетния празник „От Цветница до Гергьовден“, с.Генерал Инзово и спечелиха първа награда с представен автентичен Лазарски танц.Научиха песента „Шибай коня,Лазаре“ и танца, съхранени и изпълнявани до наши дни, представени от жените от местната общност.В двора на детската градина всички деца с голямо желание и удоволствие играят игрите „Скрито камъче“, „Ден,ден, Дено льо”.

5Ролята на празниците показва защо всяка нация така ревниво е пазила и пази своите традиции и обичаи.Това се отнася и за нашите обичаи, които са жизнени и днес и народът ги тачи и очаква всяка година с особена топлота.В тях са събрани богатия народен дух,прозорливостта на бъдещите дни,вярата в доброто,надеждата в утрешния ден.

4 6 7 8 9

Милена Паскова, директор ОДЗ „Изворче“, с. Кабиле

About the Author :