Детски играчки от XX век събира Историческият музей в Ямбол

cf144bab055d61c0212bea9f6ba6e0e7Дарителска кампания за събиране на детски играчки и снимки, запечатали моменти от детските игри, стартира Регионален исторически музей-Ямбол, научихме от Мария Иванова, уредник в отдел „Нова и най-нова история“. Играчките могат да са от целия XX в., а ако се намират такива – и от XIX в. Целта е ако се съберат достатъчно интересни играчки и снимки, в залите на музея да бъде подредена изложба, озаглавена „По следите на детството“. Кампанията продължава до пролетта на 2018 г., като намеренията са изложбата да бъде открита на Деня на детето – 1 юни. Нека заедно да направим това пътешествие към детството – дарителите и музейните работници, призовава Мария Иванова. „Амбицията ни е да покажем по какъв начин са запълвали свободното си време децата, когато не е имало интернет, електронни игри, смартфони и таблети, понеже в днешно време е много трудно да откъснеш вниманието им от телефоните. А чрез играта и играчките децата си комуникират, създават приятелства“, допълва тя.

Досега са дарени само снимки, на които деца играят с топки и люлеещо се дървено конче. Кампанията е само на една седмица, хората, чули за нея,  все още се чудят дали да запазят играчките си, дали биха представлявали интерес. Дарявайки ги на музея, те ще бъдат запазени във фонда му и няма да бъдат унищожени, категорични са музейните работници.

Начинанието се явява и естествено продължение на „Игрите на баба и дядо”, които музеят от две години възкреси в лятната си работа с деца в Етнографската къща в Каргона. Оказа се, че „Кралю, порталю“, „Дай бабо, огънче“ или „Казанчето ври“ са игри непознати, но затова пък безкрайно интересни и на днешните деца.

About the Author :