Детска градина „Звездица“ и Дневен център за стари хора в Скалица отбелязаха Деня на родилната помощ

3 (1)Денят на родилната помощ, наричан в обредния календар „Бабинден“, стана повод малчуганите от детска градина „Звездица“, с. Скалица, и потребителите от местния Дневен център за стари хора отново да са заедно, за да споделят своите усмивки и добро настроение в станалите вече традиционни общи празници.

Бабинден е типично женски празник в българския обреден календар. Ден, в който се отдава почит и уважение към жените, които са помагали при раждането на бебетата – „бабували“. Бабите-акушерки още са къпели децата и са наричали за здраве, благославяли са ги, като са ги намазвали с мед и масло. С уважение младите майки са поливали с вода от менчето на бабата да измие ръцете си и са я дарявали с кърпа. Празникът има езически корени, променил се е във времето, но винаги е бил съпроводен с много смях и веселие.

На празника в Дневния център за стари хора „булката“ дойде да потърси съвет от “бабата” за плачещото си дете. Бабата го „изкъпа“, като го благославяше и наричаше да е здраво и силно. Пови го с пелени и го приспа с люлчина песен. Булката я дари с кърпа и калъп сапун, поля ѝ вода от украсеното с бръшлян и здравец менче, а бабата подскачаше, за да “рипкат децата”, напръска всички с водица, защото “колкото пръски – толкоз здраве и берекет”.

Вярва се, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. Бабата върза мартено кончѐ за здраве на ръчичките на децата. Прекади къщата, за да има много деца в нея. Всяко дете си беше избрало „баба“ и беше в прегръдките й през цялото време. В знак на благодарност за грижите и обичта децата подариха “калъпче сапун” и кокиченца с червена панделка на бабите си.

Празникът продължи с много веселие, стихове, песни танци и игри.

1 (1) 2 (1) 4 (2) 5 6 7

Стела Николова

Директор на ДГ „Звездица“, с. Скалица

 

 

About the Author :