Детската балетна школа навърши 30 години

IMG_6930aВъв вторник Детската балетна школа към читалище „Съгласие” с ръководител Фани Чернаева навърши 30 години.

Навърши ги, както и подобава, с голям концерт, който напълни до последния ред на балкона залата на най-старото ямболско читалище.

Баби, дядовци, майки, бащи, приятели, съученици и съученички, почитатели, деятели на културата, всички бяха в голямата зала на „Съгласие”, за да почетат трите десетилетия, през които Фани Чернаева ръководи Детската балетна школа.

Нормално бе тежестта на концерта, една сладка тежест, да падне върху най-големите от Школата, абитуриентките от „Флаурс”, които изпълниха няколко танца – „Червено антре”, „Джейсън”, „Малагения”.

В юбилейния спектакъл участваха както най-малките, тези, които до вчера трудно оправяха стъпките си, така и малко по-големите, които вече са по-уверени на сцената. Малчуганите изпълниха „Пасо добле”, класически етюд и „Полетът на бръмбара”, като техните изяви размекнаха майките им. Татковците се държаха, вероятно единствено заради определението, че са силния пол.

В концерта за първи път се осмелиха да излязат и танцьорките от Дамския клуб, което си беше за тях явно и удоволствие , и голямо изпитание – все пак ги гледаха очите на поне 300 наши съграждани. В спектакъла участва като жест на приятелство и „Белканто”, чийто ръководител е вокалният педагог Божидара Божилова.

Красиви, грациозни и страстни, най-големите от Детската балетна школа, група „Флаурс”, се сбогуваха с ямболските си почитатели в края на спектакъла с танца „Девойко, мари, хубава”.

Облечени изцяло в бяло.

С много аплодисменти премина раздялата им, а сълзите вероятно са останали за после -зад сцената.

Митко Филипов, председателят на читалищното настоятелство на „Съгласие”, имаше трудната мисия да държи слово, като заедно със секретаря на културната институция Ваня Лазарова поднесоха атрактивни подаръци на Детската балетна школа.

Оттам нататък бе трудно да се преброи колко и кои институции и граждани подариха цветя и усмивки на Фани Чернаева и нейните възпитанички.

About the Author :