Десет гостуващи актриси получават “Босоногата Жулиета” на театралните празници “Невена Коканова”

photo_verybig_1544758В Ямбол започнаха театралните празници „Невена Коканова”, които се провеждат за 21-ви път. На ямболска сцена ще бъдат представени шест спектакъла на различни театри от страната.

Празниците ще бъдат открити с музикалната комедия „Фалстаф и веселите съпруги” по Уилям Шекспир. Постановката е на Йосиф Сърчаджиев, а музиката към пиесата е на Стефан Диомов. В постановката участва и певицата Тони Димитрова, която ще видим в необичайно амплоа. За пиесата Диомов е направил 32 музикални трака, като допълва, че пиесата е на границата между музикална комедия и мюзикъл. На сцената ще излязат и Георги Стайков, Юрий Ангелов, Антоанета Кръстникова и други.

През втората вечер Варненският драматичен театър “Стоян Бъчваров” ще представи “Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников. Постановка – Стоян Радев, сценография и костюми – Даниела Николчова. Ролите изпълняват Николай Божков, Гергана Арнаудова, Цветина Петрова и други.
Със “Случайна среща” от Ерик Чапъл ще се представи Сатиричният театър “Алеко Константинов” в третата вечер. Постановката е дело на Бойко Илиев, сценографията – на Нина Пашова. В ролите: Албена Павлова, Жанет Иванова, Кирил Ефремов и Кирил Бояджиев.
Актьорите от Младежкия театър “Николай Бинев” в столицата ще играят пиесата “Любовна песен” от Джон Колвенбак. Постановка – Андрю Волкофф, сценография и костюми – Елена Иванова и Ралица Русева.Участват: Силвия Лулчева, Николай Луканов, Светослав Добрев, Александър Хаджиангелов и Рая Пеева.
Театър “Иван Димов” в Хасково ще гостува с пиесата “Маршрутка”, поставена от Пламен Масларов.Участват: Тончо Токмакчиев, Мария Статулова, Катерина Евро, Диян Мачев, Кирил Ефремов, Стефан Денолюбов и Богдан Казанджиев.
Театър “Българска армия” ще се представи със “Завещанието на целомъдрения женкар” от Анатолий Крим. Постановка е дело на проф. д-р Ивайло Христов, с участието на Васил Михайлов, Тигран Торосян, Леонид Йовчев и Гергана Данданова.

13322047_10154101040918796_673925501048173021_nТази година мотото  на празниците е  “По стъпките на Невена достойно и красиво”. Обединяващ момент във всички представления е незабравимото и ярко женско присъствие. На ямболска сцена ще се изявяват, както утвърдени актриси като Силвия Лулчева, Албена Павлова, Мария Статулова, Катерина Евро, така и млади и още неизвестни имена като Розалия Абгарян и Рая Пеева.

От 2012 г. на изявилите се за първи път на ямболска сцена актриси се връчва призът „Босоногата Жулиета”. Тази година той ще бъде връчен на 10 актриси. Почетната награда е посветена на Невена Коканова, която на 17 години прави първите си стъпки на професионална сцена в ролята на Жулиета в пиесата „Ромео и Жулиета” на Шекпир.

По традиция всяко представление започва с химна на празниците, създаден от композитора Борис Карадимчев през 2007 г., а във фоайето на театралната зала е изложен първият сценичен костюм на Невена Коканова, който се съхранява в ямболския театър като реликва.

Първото издание на театралните празници „Ямболска пролет” е през 1962 г. След кратко прекъсване, през 2004 г. празниците са възстановени и преименувани в театрални празници „Невена Коканова”. През 2009 г. композиторът Борис Карадимчев получава наградата „За да ни има, го дължим и на вас”. Съставения от него през 2007 г. химн на фестивала използва за основа музикална тема от филма „Момчето си отива”.

В рамките на фестивала три пъти е връчвана и наградата на името на Невена Коканова за изключителни заслуги в областта на театралното изкуство. През 2009 г. тази награда я получава Ямболският драматичен театър, през 2010 година – Недялко Йорданов, през 2011 г. – Бойко Илиев, а през 2013 г. дарителят на ямболския театър Янко Янков.

 

 

About the Author :