Депутатът от БСП Мерджанов: ”Показахме характер и сила по случая АБВ”

MerdjanovAБорислав Ненов
Депутатите от БСП Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов и председателят на лявата партия в областта Румен Банков днес дадоха брифинг, на който обясниха как виждат актуалните проблеми.
„Показахме характер и сила, няма да се допуснат двойни кандидатури, както преди се е случвало, особено на местни избори. Повече АБВ на Първанов няма да коментираме”, заяви народният представител Мерджанов, визирайки приключилия пленум на БСП. Той допълни, че евроизборите ще бъдат атестат и за правителството, и за неговата партия, която подкрепя кабинета на Пламен Орешарски. Атанас Мерджанов каза, че към идеята на президента за референдум за задължително гласуване БСП ще се отнесе много внимателно. „Тази идея е много коварна”, заяви още заместник-председателят на парламентарната група на „Коалиция за България”.
По тази тема другият народен представител на БСП от нашия район, Кирчо Карагьозов, обясни, че „ това е наливане на въздух в пространството, че идеята на президента за задължителното гласува противоречи на конституцията”. ”Хората трябва да се концентрират върху изборите за евродепутати, те трябва да разберат, че Европейският съюз е общност с много права и задължения”, каза още Карагьозов.
Лидерът на БСП в региона Румен Банков определи идеята на президента като ясна цел, която е в полза на определена политическа сила. Банков обяви, че днес на заседанието на Областния съвет на лявата партия, ще бъдат подредени кандидатурите за евродепутати.. Те били 14, някои от номинираните, като проф. Андрей Пантев и Вигенин, благодарили, но отказали. Историкът споделил, че по дух може още да е млад, но физически възрастта вече не му позволявала голяма политическа ангажираност. Вигенин изтъкнал функциите си на външен министър.
Сред най-сериозните кандидатури, сред които ще „подреждат” своите предложения членовете на областното ръководство на БСП, са Илиана Йотова, Маруся Любчева, Корнелия Нинова, Петър Кънев, Янаки Стоилов, Евгени Кирилов.
Ако се приеме идеята за задължително гласуване, това ще бъде диктат на политическите партии, каза Румен Банков по повод идеята на Росен Плевнелиев.
Любопитно бе, че днес ще се разглеждат и номинации на две имена от региона за евродепутати – на Люба Александрова от Стралджа и на Евгения Генчева от Елхово, чиито шансове, разбира се, са никакви.

About the Author :