Депутатът Мерджанов: „Берета трейдинг” повече не бива да унищожава боеприпаси”

„Разбира се, че правим всичко възможно по проблема с базата на „Берета трейдинг”, каза в началото на седмицата на брифинг депутатът от БСП Атанас Мерджанов, на въпрос на „Делник”.

369264bceefe0a02e88f67418d38a9ba„Ние – Мерджанов, имаше предвид и другия депутат от лявата партия от Ямбол, Кирчо Карагьозов, сме уведомили министъра на отбраната и в тази връзка нещата ги разделяме на две. Първо – има остатъчни количества боеприпаси в „Стралджа-Мараш”, които за нас представляват потенциална опасност. Идеята ни е те по най-бързия начин да бъдат обезвредени и ликвидирани. И това най-бързо може да стане на военния полигон „Ново село”. Бедата обаче е в това, че там има планирани учения във връзка с експлоатацията на съвместните българо-американски военни бази. И в момента се търси решение първо на този въпрос”, заяви Мерджанов.

„Второ – нашата позиция е, че „Берета трейдинг” като собственик на тази база не може и не бива да извършва повече дейност по отношение на утилизацията на боеприпасите. Там могат да бъдат извършвани редица ремонтни работи, свързани с предмета на дейност на фирмата, но в никакъв случай утилизация и обезвреждане на боеприпаси. Това ни е партийната позиция”, допълни зам.-шефът на парламентарната група на „Коалиция за България”.

„Не сме изцяло за ликвидация на предприятието, защото то, в крайна сметка, извън трагичния инцидент от преди време, осигурява заетост на около 35-40 човека. В момента няма за тях работа, но това може да се промени. Това беше позицията ни до преди две седмици, нея сме обсъждали и с кмета на община Стралджа. Новата позиция на Общинския съвет-Стралджа и на хората от Лозенец се появи скоро”, допълни Мерджанов.

„Щом това е тяхната воля, ние ще я защитаваме и ще я отстоим. Ще направим нужните постъпки до министерството на енергетиката и на икономиката, до МВР и до военното министерство.Трябва да се запознаем с последния вариант на решението на Общински съвет-Стралджа, защото там имаше раздвоение, имаше различия. Какво е в момента състоянието на „Берета трейдинг” като фирма, дали е в несъстоятелност, не зная, заяви още по проблема депутатът от БСП Мерджанов.

About the Author :