Депутатът Мерджанов: ”Връзките между управляващите отъняват”

???????????????????????????????„Връзките между управляващите отъняват”, заяви в понеделник на брифинг в Ямбол депутатът от БСП Атанас Мерджанов. Говорителят на лявата формация каза още, изхождайки от поредния трагичен инцидент, сега в Анево, че е нужно да се направи пълна инвентаризация на целия процес на утилизацията. ”Не е почнало в страната ни обезвреждане на боеприпаси, не е гръмнало”, добави Мерджанов.

Той направи обзор на парламентарната дейност през миналата седмица и посочи, че за пореден път управляващите са преиначали програмата за законодателна дейност. ”Вместо в петък да има парламентарен контрол, управляващите искаха да се приеме законът за здравеопазването. Депутатите от БСП бяхме почти на 100 процента в парламента, но нарочно не се регистрирахме, защото не сме съгласни с това постоянно променяне на дневния ред на Народното събрание” , обясни Мерджанов. Той допълни, че на три пъти управляващите не са могли да се съберат миналия петък, и затова парламентарното заседание се е провалило.

„ Отънели са връзките между управляващите”, констатира говорителят на БСП. „Ние сме градивна опозиция, участваме в пленарните заседания, за разлика от ГЕРБ и другите, които в продължение на повече от година и четири месеца по времето на кабинета на Орешарски не влизаха в залата на Народното събрание, за да работят. Вече на няколко пъти в този парламент се променят сроковете, в които трябваше да се приемат законите за здравеопазването, за образованието. Да се направят промените в Конституцията, както и да се приеме Закона за пенсионното осигуряване, който върви в някакъв фрагментарен вид”, допълни още ямболският депутат.

Другият депутат от БСП от Ямболския избирателен район, Кирчо Карагьозов, говори за работата на Социалната комисия, на която е член. Той изрази съмнения от ефекта на пенсионната реформа относно това дали тя ще доведе до увеличаване размера на пенсиите. „Ясно е, че ще нараства възрастта за пенсиониране, но не става ясно от предлаганите ни текстове, дали хората, работещи по-дълго, ще получават после и повече пари ”, каза Карагьозов.

Той отново изрази притесненията си за селскостопанските производители, които вече трябва да измерват всички свои съдове с гориво, според новоприетия закон за задълженията на тези производители. „Фермерите имат малки бензиностанции, да ги наречем така, там спират тежките им машини. По новия закон, за който е виновна Менда Стоянова, те трябва, с тези тежки машини, да отидат до „Петрол” или до друга база, за да заредят с гориво. А изисквания по нови закон измервателен уред струва 20 000 лева.”, каза още на брифинга депутатът Карагьозов.

Той също не подмина проблема с утилизацията, но обяви, че „ Законът не е лош, ала изобщо липсва контрол по обезвреждането на боеприпасите.

”Там  държавата я няма”, заключи народният представител от БСП.

About the Author :