Депутатът Мария Цветкова: Гражданите на Ямбол заслужават да имат нова и модерна болница

„Апелирам с активното участие на държавата да бъде ускорено изграждането и оборудването на нов болничен комплекс в Ямбол. Крайно необходимо е, най-после, след толкова десетилетия, през които болницата се помещава в стари, рушащи се сгради. Сграда за лечебно заведение е започната да се строи през 70-те години на миналия век. Гражданите на област Ямбол заслужават да имат нова и модерна болница“. Това заяви народният представител от ВМРО в ПГ “Обединени патриоти” Мария Цветкова от трибуната на Народното събрание по време на петъчния парламентарен контрол. Депутатът от Ямбол отправи въпроси към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов относно строежа на новата болница и други здравни проблеми в областта.

Цветкова заяви от парламентарната трибуна, че основен, дългогодишен проблем на гражданите на област Ямбол е много лошото състояние на сградния фонд и оборудването на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ и допълни:  “В областната болница, в която някои от помещенията са строени преди повече от век, има 29 отделения, които се намират в 17 рушащи се сгради. Както сам заявихте преди време, г-н министър, здравното заведение е от „павилионен тип“. Липсата на асансьори затруднява не само пациентите, но и лекарите, медицинските сестри и санитарите. На персонала често се налага да пренасят болните от етаж на етаж на ръце, по непосилен и абсурден за 21 век начин.”

В тази връзка Мария Цветкова попита министъра на здравеопазването каква е концепцията му за решаване на проблема с МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в Ямбол и в какви срокове новата болница ще бъде завършена. Във въпросите, зададени писмено към здравния министър още през декември, Цветкова пита има ли възможност да бъде построена изцяло нова болница, ще се работи в посока за довършване на сградата, започната да се строи в края на 70-те години на миналия век или ще се търси друг вариант.

В отговор проф. Костадин Ангелов заяви по време на парламентарния контрол, че Министерството на здравеопазването е предприело необходимите действия за решаване на проблема чрез доизграждане на нов болничен комплекс със средства от държавния бюджет. Те са в размер на 27 млн. лв., които ще бъдат отпуснати поетапно на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ – Ямбол до края на 2022 г. Здравният министър припомни, че през ноември миналата година са преведени на болницата първите 13,5 млн. лв. Поясни, че е обявена обществена поръчка, която ако приключи с избор на изпълнител и няма обжалвания, след сключване на договора, строително-монтажните работи ще се изпълнят за 12 месеца. По прогнози на ръководството на ямболската болница през 2022 г. би могло обектът да бъде въведен в експлоатация.

Ямболският народен представител Мария Цветкова зададе въпрос и за финансовото подпомогане на областната болница в Ямбол във връзка с изискването 50% от болничните легла да бъдат за пациенти с COVID-19.

По думите на проф. Костадин Ангелов за целта ямболската болница е получила 460 хил.лв. в края на миналата година.

Депутатът от ВМРО постави на вниманието на министъра и друг здравен проблем на територията на област Ямбол, свързан с липсата на медицински персонал в МБАЛ „Свети Иван Рилски” в Елхово. Общинската болница разполага със сравнително модерна техника, но заради липса на желаещи лекари да работят в КОВИД отделението и поради заболяване на медицинския персонал, през декември болницата спря да приема пациенти с коронавирус, пневмонии и остри респираторни заболявания.

Министър Ангелов отговори, че в момента не е необходимо възстановяването на дейността на този сектор, тъй като разкритите легла в град Ямбол за болни от КОВИД-19 са достатъчни за областта. Най-остра е нуждата от лекари със специалност вътрешни болести и медицински сестри. Местната власт в община Елхово е изразила готовност да помогне за решаване на проблема чрез предоставяне на ведомствени жилища и поемане на режийните разноски.

След получените отговори Мария Цветкова коментира, че най-добрият вариант е в Ямбол да бъде изградена изцяло нова болница, но след като процедурите за доизграждане вече са стартирали и няма такава възможност, то поне да бъде довършена възможно най-скоро болницата, започната да се строи преди повече от 40 години, в далечната 1979 г.

Пресцентър на ВМРО-БНД

About the Author :

Leave a reply