Депутатите от БСП отчетоха досегашната си работа в Народното събрание

SAM_2075Днес, 21 август, депутатите от БСП Кристиан Вигенин и Николай Пенев отчетоха на брифинг досегашната си работа в първата сесия на Народното събрание.

Кристиян Вигенин представи работата си като председател на Комисията по европейските въпроси. Комисията е провела 12 заседание. 9 са законопроектите, разпределени и обсъдени в нея – 8 са приети, комисията е отхвърлила един от тях – законопроекта за концесиите. Един от проблемите е, че покрай въвеждането на европейските норми много често от управляващото мнозинство добавят други, чисто лобистки текстове, които минават под общия знаменател на европейското законодателство, отбеляза Вигенин. Комисията се опитва внимателно да отсява едното от другото, подчерта той.

В рамките на периода са проведени две изслушвания на министъра за българското председателство на ЕС Лиляна Павлова – по етапната готовност за председателството и представяне на проекта за национална програма за председателството. По инициатива на БСП след внасянето на тази програма в Народното събрание през есента всяка една от парламентарните комисии ще даде своя принос за този документ. Комисията по европейските въпроси ще обобщи позициите им и НС ще излезе със свой принос към националната програма, обясни Кристиан Вигенин.

Комисията по европейските въпроси е изслушала двама министри през периода – вицепремиера Томислав Дончев по бъдещето на кохезионната политика и министър Кирил Вълчев във връзка с мерките за преодоляване на проблемното наследство, оставено от Меглена Кунева за ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. През втората половина на годината комисията ще продължи изслушването на министри по съответните сектори – регионално развитие, екология.

Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове работи активно с гражданското общество. Възстановена е дейността на обществения съвет към нея с участието на 29 неправителствени организации, предстоят поредица от лекции пред студенти. За по-голяма прозрачност са създадени профили на комисията във фейсбук и туитър, поддържа се видеорхив. Предстои обявяването на конкурс за стажанти-студенти към Комисията по европейските въпроси и такива конкурси ще се обявяват през няколко месеца.

Парламентарната група на БСП за България е внесла 17 законопроекта срещу 9, внесени от МС, информира Николай Пенев. Те изпълняват предизборната програма на БСП и са предимно по социални въпроси – проектозакон за доходите, за правата на работниците, закон за възрастните хора, закон за младежта и спорта, борбата срещу монополите и др.  По време на парламентарния контрол са зададени 335 въпроси и питания от червените депутати. Народните представители от БСП са предизвикали 5 разисквания, както и сформирането на 3 временни парламентарни комисии –  за НДК, за замърсяването на вода в Хасково и за неизплатени заплати на работните в България. Направени са над 700 изказвания от БСП  депутати.

Самият Николай Пенев е член на две парламентарни комисии – по енергетика и по околна среда. Комисията по енергетика е вносител на Закон за изменение и допълнение на закона за енергетиката, който е приет от НС, вкл. С гласовете на БСП. Законът за опазване на околната среда е с внесени промени от ГЕРБ, които не са подкрепени от групата на БСП и президентът наложи вето върху този закон, предстои ново разглеждане. Николай Пенев е направил няколко изказвания в парламентарните комисии, заяви той.

 

About the Author :