Депутатите от БСП отчетоха дейността си в Народното събрание

DSC04187Народните представители от БСП Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов отчетоха дейността си в 43-то Народно събрание пред медиите в Ямбол, с които те по традиция се срещат често за разлика от останалите депутати и политически партии.

Ние като парламентарна група изпълнихме мисията си – да бъде свалено това правителство от власт, коментира в началото на пресконференцията депутатът Атанас Мерджанов, след което направи кратък разбор на свършеното от него в парламента.

Атанас Мерджанов е бил член на две комисии в 43-то Народно събрание – на комисията за вътрешна сигурност и обществен ред и сигурност и на комисията за контрол на специалните служби, които са две от най-важните комисии в системата на националната сигурност.

В това Народно събрание Атанас Мерджанов е бил вносител и съвносител на 25 законопроекта, касаещи националната сигурност, социалната политика, здравеопазването. От тях са приети 3, но Мерджанов най-много се гордее с измененията и допълненията на Закона на единната национална система 112, които дадоха възможност на хората с увреждания да ползват единния номер 112, което касае над 120 000 български граждани.

DSC04197Атанас Мерджанов е задал общо 15 устни въпроси по време на парламентарния контрол, които са били свързани с бежанската криза, с бедствията и авариите, с анализа на работата на служебното правителство, за охрана на българо-турската граница и изграждане на преградното съоръжение.

Задал е и 5 писмени въпроси, последния от които касае изграждането на съоръжението за бежанци край село Лесово.

По 31 законопроекта е правил предложения между първо и второ четене. Направил е един отрицателен вот по Закона за здравното осигуряване.

Участвал е пет пъти в блиц контрола, който се предава пряко по националните телевизия и радио.

Прочел е 9 декларации на парламентарната група, но особено се гордее с декларацията от 1 октомври 2015 г. и искането за оставката на министър Ненчев и само половин час след това последвала оставката на главнокомандващия на ВВС ген. Румен Радев.

Направил е 5 предложения за включване на точки в дневния ред и има общо 92 участия в парламента – изказвания, процедури, решения и др.

Това е числовото изражение на дейността му в последния парламент, но извън това Мерджанов обясни, че е имал публична и прозрачна дейност и сред хората. Като депутати двамата с Кирчо Карагьозов и той лично е участвал в благотворителни акции във всички общини, подпомагал е млади хора със стипендии, съдействал е на бизнеса и на инвеститорите.

Негова е и заслугата ЛИДЛ да предпочетат да направят втория си логистичен център за Източна България в индустриалната зона на община „Тунджа” край Кабиле.

Кирчо Карагьозов също отчете участието си в 43-то Народно събрание. Той изтъкна, че е участвал абсолютно във всички заседания на Народното събрание с изключение на няколко, за които е имало решение на групата да не присъстват.

Бил е член на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и комисията по труда, социалната и демографска политика, като отново е присъствал на всички заседания. В комисиите е направил 14 изказвания, свързани с предложения на БСП.

Като съвносител Кирчо Карагьозов е участвал в 14 законопроекта, свързани с устройството на територията, кодекса за социално осигуряване, Гражданско-процесуалния кодекс, Закона за частните съдебни изпълнители и Закона за арендата в земеделието.

Направил е и три предложения между първо и второ четене.

Изразил е два отрицателни вота от трибуната на Народното събрание по бюджета за НЗОК и по Закона за устройство на територията.

В парламентарния контрол е задал 6 устни въпроса за държавната помощ за земеделски производители, за намаляване акцизната ставка на газьола и проблемите с пререгистрацията на земеделските производители.

„Бил съм достатъчно открит към ямболската общественост и съм участвал в проявите, на които сме били поканени, каза Кирчо Карагьозов и допълни: „Винаги съм се стремял да бъда близо до хората и да помагам с каквото мога”.

Депутатите от БСП са се отчели на проведените общински конференции на БСП в петте общини. Като оценка за работата им е и това, че всички общински организации предлагат за водач Атанас Мерджанов, а сред предложенията присъства и Кирчо Карагьозов, но дали ще попаднат в листата зависи от промените в устава на предстоящия конгрес, след което до 13 февруари Националният съвет ще определи водачите, а областния съвет ще подреди листата.

Областният съвет трябва да подреди листата до 17 февруари, защото до 21 февруари трябва да се регистрират листите в РИК.

 

 

About the Author :

Leave a reply