Депутатите от БСП: Няма да оставим управляващите да се измъкнат за новата болница

`BSPНародните представители на БСП ще отправят питане до новия здравен министър какви са  намеренията и ангажиментите за довършване на новата болница, заяви Кристиан Вигенин на пресконференция в Ямбол и допълни, че ако тези, които обещават болницата да бъде довършена, успеят, те ще приветстват това, защото каузата е обща. Той припомни, че те са имали предложение управляващи и опозиция и всички, които имат отношение към Ямбол, да обединят усилията си в налагане на тази тема и в намиране на решение на дългосрочния проблем.

„Пари в бюджета за довършване на болницата на този етап няма предвидени и аз се питам как се обявява обществена поръчка за нещо, за което няма гарантирано финансиране”, коментира още Кристиан Вигенин и заяви, че казаното по тази тема му звучи като фантасмагории. Все пак той допълни, че може да се окаже, че не е прав и ако довършването на болницата все пак се случи, ще поздрави тези, които са го направили.

По тази тема – довършването на новата болница, ние няма да оставим управляващите да се измъкнат, тъй като това беше основният им ангажимент в предизборната кампания, допълни още народният представител от БСП.

Той припомни и че отпускането на целеви средства с решение на Министерски съвет е нещо, което по принцип трудно може да се планира. Ако по този начин се планира извън бюджета, то в някаква степен това е в нарушение на принципите на бюджетирането, нищо че сегашните управляващи често го правят и по този начин раздават на своите общини допълнителни средства от преизпълнение на бюджета, каза Вигенин.

На въпрос защо не е бил на общоградското събрание Кристиан Вигенин обясни, че като председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове е имал планиран отдавна ангажимент  в УНСС за участие в конференция за председателството на България и политиката на България за Западните Балкани.  Той уточни още, че БСП затова е победило на тези избори в региона и има привилегията да има двама народни представители и единият е присъствал на това събрание.

По повод на оставката на Димитър Главчев Кристиан Вигенин заяви, че изгонването на Корнелия Нинова не е изолиран случай, а е кулминацията на една поредица от действия на председателя на Народното събрание, които са показали залитането на ГЕРБ към една авторитарна тенденция, която застрашава българската демокрация, защото за първи път в демократичната история председател на парламент отнема думата и гони от заседание лидер на парламентарна група, докато представя декларация на групата. В дейността на Българският парламент има една много видима липса – отсъствието на министър – председателя от Народното събрание, каза още Вигенин и припомни, че последно премиерът е бил принуден да се яви през юли в парламента, което показва неговото отношение. „България значително започва да се отклонява от идеята за република с парламентарно управление, след като министър – председателят може да дойде в парламента и да уволни председателя му”, допълни ямболският депутат.

 

 

About the Author :