Депутатите от БСП: „Новият Изборния кодекс е по-справедлив”

brifing_BSPAНародните представители от БСП Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов се похвалиха днес на брифинг с приетия нов Изборен кодекс. Заместник-председателят на парламентарната група на „Коалиция за България” нарече приемането на Кодекса „изстрадана процедура”, като уточни, че се е работило и по нощите. „Срещу приемането на Изборния кодекс имаше изключителен саботаж от страна на опозицията в парламента, електронните медии припяваха на този саботаж”, каза още Мерджанов.
„Новият Кодекс обаче е по-справедлив, по-демократичен и отговаря на исканията на гражданите. С неговото приемане селата с население над 100 души отново ще могат сами да избират кметовете си, нещо, от което бяха лишени при стария изборен кодекс, допълни депутатът.
„Сега на ход е президентът, ще видим дали той ще наложи вето, за да осуети провеждането на изборите”, заяви пак Мерджанов. Още пресният народен представител от БСП от Ямболския избирателен район, Кирчо Карагьозов, явно тежко бе понесъл нощните бдения в парламента и наблегна на това, че мнозинството е запазило самообладание и организация, за да приеме Изборния кодекс. Вероятно Карагьозов имаше предвид доскорошната си работа като шеф на Общинския съвет–„Тунджа”, където нещата преминават при желязна дисциплина и до обяд точките от дневния ред приключват.
За преминалия вот на недоверие към правителството, Мерджанов заяви, че той е показал липсата на среда, в която ГЕРБ да се надява на подкрепа. Сравнение между работата на Цветлин Йовчев и Цветан Цветанов като вътрешни министри изобщо не може да става, „нашата полиция бе на ниво при протестите”, констатира още зам.-шефът на „Коалиция за България”.
„С исканията, които имаше за тотален мажоритарен вот, нормална политика не може да се прави”, каза от своя страна областният председател на БСП Румен Банков. Той бе в обичайната си енергична форма и допълни, че при ниския финансов праг за участие в изборите, вероятно листите ще са дълги поне три метра.
И тримата леви лидери проявиха жив интерес към обявяването на Гражданския съвет на Реформаторския блок в Ямбол, като великодушно Банков обяви, че „нека да ги има”. Още по-жив интерес обаче лявото трио изяви към въпроса има ли формация на АБВ в Ямбол. Журналистите не можаха да назоват конкретни имена на привърженици на президента Първанов, след което Румен Банков заяви, че „не вярва, че ги има”. И допълни, че на предишните избори някои партии в Ямбол са си продали регистрациите.

Борислав Ненов

About the Author :