Ден на християнското семейство в Тенево

1Деца, педагози и родители от Детска градина „Кольо Тенев“, съвместно с екипа на Народно читалище „Просвета 1910“, с. Тенево, отпразнуваха заедно Деня на християнското семейство.

Това не бе шумен празник, а просто ден, в който припомнихме на децата и на себе си за изконните християнски принципи- да уважаваме родителите си, да не крадем, да искаме прошка и разбира се да прощаваме, когато някой до нас сгреши.

2В  ценностната система на българина семейството е заемало главно място, затова  на празника бяха поканени  и родителите на децата. “Няма път, който да не започва от бащината къща”, казват мъдреците. Пак  от нея започва и пътят към църквата, вярата и доброто, затова и нашият съвет към родителите бе всеки от тях да заведе своето дете в храма, за да благодарим и да поискаме здраве за семействата си.

3Заедно изгледахме филм за Въведението на Малката Мария в храма, чухме песничките на децата за семейството, насладихме се на прекрасните стихове за вярата в християнските добродетели.

Чрез богатството на българските народни приказки показахме  на децата, че доброто се възпитава, и че е важно да пораснат добри деца.

Песента „Я кажи ми облаче ле бяло“ бе в края на празника, като един силен емоционален  финал на едно истинско християнско тържество.

4 5

 

Нели Ройдева

Секретар на НЧ „Просвета 1910”, с. Тенево

About the Author :

Leave a reply