Ден на сбъднати мечти

DSC03094В Стралджа

С  възрожденски песни и поднасяне на венци пред паметниците на загиналите за свободата на България стралджанци започна  тържеството в Стралджа. Жители и гости на общинския център изразиха своята почит към героите , участници в Руско-турската освободителна война, дали живота си за свободата на България. Мирно пред химна „Мила Родино!” останаха възрастни и деца  докато знаменосци издигаха знамената на България, на общината и на  ЕС.

DSC03100„Ако добре познаваме историята, ако имаме търпението и желанието  да четем исторически документи, да вникваме в събитията, ще знаем кои сме, от къде идваме, кои да бъдат идолите ни. И ще сме силни и горди!” , изрази всеобщите мисли кмета на общината Митко Андонов, който в своето поздравително слово  обърна внимание върху  събитията през  1877-1878г. когато опълченци и руски войни рамо до рамо тръгнаха в своя щурм за свободата на България. Припомни силни Ботеви слова, произнесе завета на Левски и призова: „Да осъзнаем какво притежаваме и как да живеем и работим, да дадем своя принос за развитието на нашата България, такава каквато я искаме за себе си и за децата си!”

DSC03104За тържествения ден своя принос дадоха и децата на Стралджа. Ученици от СОУ ”П.Яворов”  рецитираха  стихове за Трети март, народна песен изпълни 5-годишния любимец на стралджанци Никола Йорджев- възпитаник на ЦДГ”Здравец”, 6-годишната Габриела Митева от ЦДГ ”М.Рубенова” възторжено рецитира стихотворението на Матей Шопкин „ Април 1876”, група за възрожденски песни при общинското училище изпълни „Тих бял Дунав” и „Високи сини планини” като предизвика голяма част от публиката да се присъединят.

Като поклон към приноса на стралджанци в освобождението  официалните лица, водени от кмета на общината Митко Андонов, поднесоха венец на признателност и на паметника на Панайот Хитов в подножието на Стара планина.

IMG_2574В Зимница

 Денят на Освобождението – Трети март бе тържествено отбелязан и в Зимница. Пред паметника на героите в центъра на селото   поздравителни слова произнесоха кмета на общината Митко Андонов и местния дарител и уважаван родолюбец Стоян Проданов. Деца и възрастни- самодейци към читалище „Възраждане”, представиха рецитал „Трети март”. Отец Борис отслужи панахида за загиналите за Освобождението на България. Пред паметника  зимничани поднесоха венци на признателност и почит към героите.

DSC03091 DSC03119 IMG_2568 IMG_2583

About the Author :