Ден на преклонение

???????????????????????????????Силно вълнуващо и емоционално тържество организира кметство Козарево, Община „Тунджа“ на 30 март 2015 година. Поводът беше откриването на мемориална плоча на участниците в Първата и Втората световни войни – жители на село Козарево.

Паметника откриха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и кметът на с. Козарево Теодора Тачева. Почетен караул дадоха военнослужещи от военно формирование 52 590.

???????????????????????????????В словото си кметът на селото подчерта, че на този ден Козарево се прекланя пред своите 14 герои и отдава почит към техния подвиг. „Те са тези, които прозряха в днешния ден и чрез себеотрицание в името на своя идеал стигнаха до върховната жертва, където смърт и безсмъртие си подават ръка. От тук, от този паметник, започва техният втори живот – в съзнанието на поколенията.“, добави Теодора Тачева.

Кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев изказа благодарност към жителите на село Козарево, които със своя труд и дарения са съградили този паметник – „най-истинското място за преклонение пред своите деди, пред своите родственици, борили се за свободата на своята Родина.“

???????????????????????????????Димитринка Йорданова – дъщеря на Йордан Калчев, участник в Първата и Втората световни войни, благодари за ентусиазма на своите съселяни за изграждането на паметника и на оказаната подкрепа от Община „Тунджа“, за да има и село Козарево своето място за преклонение пред подвига на героите.

Жители и гости на селото поднесоха цветя пред паметната плоча.

???????????????????????????????Изнесена беше богата празнична програма от местни самодейци – патриотични песни, авторско стихотворение на Радка Илчева, песента „На мъртвите герои“ в изпълнение на Живка Василева, стихове на Иван Вазов, споделени от деветокласничката Марияна Василева.

 

 

???????????????????????????????14 са жителите на село Козарево, участвали в Първата и Втората световни войни. Трима от тях: Руси Русев, Йордан Калчев и Минчо Минчев, са се сражавали и в двете войни.

Полагането на основата и подстъпа до паметника е дело на доброволен труд на козаревци.

Скалата за паметника е дарение от Козаревската кариера. Черната гранитна плоча, с изписаните имена на героите, е дарение от фирма „Мраморис“ с управител Румен Христов, които лично монтират плочата.

???????????????????????????????Мястото около паметника е озеленено с цветя и дръвчета със съдействието на Община „Тунджа“, младежката НПО „Сънрайс“ и местни жители в рамките на инициативата „С Тунджа в сърцето“. Първите две дръвчета са засадени от кмета на Община „Тунджа“ Георги Георгиев и заместник-кметът Станчо Ставрев.

 

?????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

About the Author :