Ден на отворени врати в областна дирекция „Безопасност на храните”

DSC02760aОбластна дирекция „Безопасност на храните” отвори врати като част от националната кампания на Агенцията, която има за цел да даде възможност на гражданите да се запознаят с дейността на агенцията, свързана с контрола на храните по цялата верига – от производството до предлагането им в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене.

Пред медиите бяха представени резултатите от работата на отделите в дирекцията. Основен приоритет е да опазим 60-километровата сухопътна държавна граница с Турция, която е външна и за Европейския съюз, за да не се пренесат заболявания по животните, уточни д-р Стоян Колев, началник отдел ”Здравеопазване по животните”. Техен ангажимент е и контролът за здравето на животните в региона, за да не се допускат екзотични болести.

Оказва се, че всичко това рефлектира върху бизнеса, защото, например, забраната за износ на сурово свинко месо е удължена до 2017 г. заради чумата по свинете, а България не може да изнася и мляко и сирене, заради липсата на достатъчно изкупвателни пунктове.

Стоян Колев призова гражданите да станат доброволци за проверки на търговските обекти за качеството на храните.

 

About the Author :