Ден на отворените врати по случай празника на град Болярово

IMG_5656На 23 октомври 2018 година ученици от СУ „Д-р Петър Берон“ – Болярово посетиха сградата на общинската администрация във връзка със своя празнична инициатива. Педагогическият съветник госпожа София Минева доведе членовете на Ученическия съвет в кабинета на общинският кмет Христо Христов, който ги посрещна, заедно с членовете на общинското ръководство и главните експерти от отделите на общинската администрация.

Господин Христов разказа на децата накратко историята на град Болярово, за възстановения празник на града, структурата на общинската администрация и за ресорите на колегите му, представи им заместник-кмета Нина Терзиева, секретаря Мария Чанева и експертите в различните области: Мария Янчева (главен експерт по финанси), Кольо Пехливанов (главен експерт „Хуманитарни дейности“), Атанаска Станчева (главен IMG_5691счетоводител), Йовка Дженкова (главен експерт УСТУ), Васил Палов (главен експерт ТСУ). Разбира се, там бе и председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков. Учениците научиха и за работата на Общински съвет и изпълненията на решенията му, за добрата и координирана работа на местните депутати и общинска администрация в полза на общината.

Госпожа Минева сподели, че инициативата е отдавна замислена в разговори на кмета и учениците, а сега е по повод празника на града, защото самата инициатива на  фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ е същата като идея, но с друга дата – 30 октомври. Тогава ще се проведе друго мероприятие, отново съвместно.

Общинският кмет постави кметската огърлица на избрания да управлява за един ден ученик Пламен Димов и след кратки IMG_5704разяснения, го остави да работи. Дванадесетокласникът Пламен сподели пред представителите на медиите колко е впечатлен и респектиран, разказа за мечтатата си да стане лекар и не остана безразличен към призива на г-н Христов – където и да отиде, колкото и да се образова, да остане в България, да работи за благото на родината си, защото от нашата страна по-красива няма!

Временният кмет извика секретарката и екипа си, разговаряха по няколко проблема, основно проектобюджета на общината за 2019 година и предстоящият празник. Дори реши реален проблем на граждани – разбира се, след кратка консултация с г-н Христо Христов, който също поиска да бъде приет като гражданин.

Заместник-кметът за този ден Калоян Димов също прие поста си от госпожа Нина Терзиева и получи подробни разяснения за ресорите, за които отговаря. Наложи му се да взема решения на въпроси, поставени от екперта по проекти и обществени поръчки Десислава Кичукова, разговаря и с външни посетители, разгледа оферти на различни фирми. Дори разреши отпуска на една от служителките.

Секретарят Ана Мария Тодорова също имаше няколко задачи за деня, основно свързани с организацията на празника на града, тя обсъди програмата на мероприятията през цялата седмица и разбира се, кулминацията на 26 октомври. Госпожа Чанева я запозна с множеството задължения на секретаря на общината, посетиха Информационния център, където Ани се опита да реши проблем, поставен от деловодителя г-жа Янева.

Денят на Пламен, Калоян и Ани бе наистина много напрегна, но и интересен, в края на „мандата“ им като членове на общинското ръководство, те седнаха в кабинета на кмета и споделиха своите впечатления и въпроси с г-н Христов, г-жа Терзиева и г-жа Чанева. Научиха много, убедиха се,че да управляваш мъдро и справедливо и понякога да правиш невъзможното, за да помогнеш, не е никак лесно. Но когато доброто ти се възнаграждава и е в ползва на общината и хората, на които можеш да помогнеш, всичко това си заслужава! Неслучайно девизът на кмета на общината е „С открита душа към хората и проблемите на родния край!“

IMG_5707 IMG_5759

 

 

About the Author :