Ден за почит отреден, през вековете съхранен

IMG_8084Денят на родилната помощ (21 януари), фигуриращ в народния празничен календар като Бабинден, е съхранил своите обичаи през вековете. Весел, типично женски празник, отреден за почит към онези сърцати и опитни българки, бабували край родилката и поели първи крехкото телце на мъничкото човече. Съществува голямо разнообразие от ритуали в различните краища на България, изпълнявани на Бабинден. Например в Североизточна България „бабата“ минава рано сутринта по домовете, за да изкъпе ритуално бебетата, изродени с нейна помощ през последната година. Освен това тя дарява с паричка всяка от тях – за здраве и благополучие в живота. А когато се върне в дома си, майките не тези дечица, а и другите булки, край които е бабувала, й гостуват. Поливат й да измие ръцете си и я даряват с везан пешкир и други ръкоделия, сътворени от тях за нея – в знак на почит: шарени плетени чорапи, покривки с ръчна бродерия, престилки, бели ръкави за риза, красиво везани с пъстри багри…

IMG_8086И тази година, дамите от общинската администрация, заедно с представителите на детската градина и Защитеното жилище, се събраха да отбележат празника подобаващо. Организацията, както винаги, бе на НЧ „Възраждане – 1912 г.“ – град Болярово, по чиято инициатива се отбелязват основните празници в културния календар на общината. Мария Христова, читалищен секретар, поздрави всички дами – настоящи и бъдещи майки, баби и тези, на които това предстои. Сред празнуващите дами бяха и представителките на общинското ръководство: заместник-кметът Нина Терзиева и секретарят Мария Чанева. Госпожа Христова разказа за възникването и значението на празника и пожела на всички присъстващи да са винаги здрави и все така да празнуват заедно.

IMG_8091Последва изпълнeнието на ритуала – най-скоро родилата жена (общинският съветник Златина Петкова) поля на най-скоро станалата баба (счетоводителят Диана Иванова). Имаше, разбира се и бебе, на което младата майка Златина (на четиримесечния Никола) върза конец на ръката за здраве. И двете получиха подаръци – сувенири от читалищния секретар, а най-младата майка поведе първото хоро. В края на което беше бабата на най-малкото внуче (четиримесечния Борис). Подаръци от читалището получиха и други баби, включили се в забавните игри и викторини.

До късния следобед продължи веселбата на дамите от общинската администрация – с шеги, закачки и много танци.

IMG_8103Жените от боляровския пенсионерски клуб също почетоха достойно празника, организирани от дейната си председателка Елена Николова. Тя самата влезе артистично в ролята на „бабата“. Заедно с хубавата и жизнерадостна „невеста“ Мария Костадинова пресъздадоха ритуала около поливането на бабата и даряването й от „булката“, после почерпката и т.н.

В уютната зала на своя клуб жените отрупаха масите с кулинарни изкушения, приготвени за празника от самите тях: кексове, баници със сирене, праз, сладки сиропирани баници, дребни сладкиши, панирани месни ястия, печени луканки, салати, имаше дори солена торта, домашни сокове и вкусни мезета. И хоро потропнаха възрастните дами, и към спомените от своята младост се върнаха – за онези часове на изпитания, когато са станали майки…

50311002_2126613727375932_4887239235964239872_nДамите, дарили света с нов живот от редица селища на община Болярово, също почетоха своя януарски женски празник. В с. Мамарчево почетна гостенка на жените беше д-р Галина Ганева. Празникът бе по инициатива на кметството и НЧ „Светлина“. Празника уважиха Кера Петрова, представител на общинската администрация, която приветства празнуващите жени, и чаровната С. Недева, общински съветник. Спонтанно веселие с много танци и забавни часове – с това ще запомнят празнуването всички участнички в него. Празнуваха и жените в село Воден, организирани от Елена Анева – кмет на селото – подобаващо и достойно.

В с. Горска поляна съвместиха празника с жените от с. Вълчи извор и се повеселиха заедно.

По инициатива на Стоянка Джевизова, читалищен секретар, празнуване имаше и в с. Попово. Тя е на почит сред млади и стари, добър организатор и уважавана от всички свои съселяни.

Иницииран от читалищното ръководство със секретар Н. Меразчиева и кметството бе и празникът в с. Голямо Крушево. В залата на кметството жените се събраха на почерпка, раздумка, песни и танци, почитайки своя обичан празник – като майки и баби, изпълнили своя женски дълг, дарявайки с деца и внуци отечеството. А чувството за изпълнен дълг винаги внася в душата лекота, а в очите – светлина и спокойна жизнерадост. И нека винаги бъде така – докогато ни има… И докато я има България!

Бинка Величкова

 

About the Author :

Leave a reply