Ден за почит, ден за вслушване в думите на Ботев

DSC04756Със силни думи за Втори юни, за саможертвата, за подвига, за героизма , за любовта към родината започна словото си кметът на община Стралджа Митко Андонов пред паметниците на загиналите за свободата на България стралджанци.  „Всяка година на 2 юни извървяваме своя път към Ботев. За да се поклоним пред подвига,  да си припомним посланията  на горещия родолюбец, да открием истините за себе си  като народ, да преосмислим собствения си живот.” , подчерта той, за да продължи с тревожните мисли които диктува времето. „ Важно е  кой е научил Ботев на  себеотрицание, кой му е дал тази огнена страст за свобода, кой и как го е накарал да обича толкова горещо отечеството си.

DSC04748Още по-важно е защо днес ние някак трудно можем да се равним по титаничния Ботев, защо са непостижими за нас неговите идеали, защо не умеем да защитаваме идеите си, да обичаме така горещо родината си както го направи той? Защо изчезна някак неусетно българското измерение за национално достойнство и чест, защо се поддаваме  на материалното, а пренебрегваме духовното си развитие, защо мислим повече за себе си и много по-малко за родината, защо продължаваме да подценяваме талантливите, способните и да доказваме, че все още властва максимата „свестните у нас считат за луди”….Въпроси, които могат да продължават до безкрайност. Ще си ги задаваме и то не само на Втори юни, а винаги когато там, някъде вляво в гърдите, проиграе тревожно сърцето. И ни напомни, че освен хора на земята, ние сме българи, наследници на герои като Ботев.”

DSC04747Мълчаливото множество разбра посланията на г-н Андонов: по-често да се вслушваме и оглеждаме в думите на Ботев, да се опитваме да прозрем това, което  ни говори той в стиховете и с подвига си и да бъдем българи, такива, които нашите следовници ще поискат да уважават!

DSC04755Възпоменателното тържество допълниха стиховете на децата от групата „Млад приятел на книгата” при библиотека – Стралджа. В знак на признателност пред паметниците  на загиналите  бяха положени венци и цветя.

DSC04760

About the Author :