Демонстрация на мазни борби по проект по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция

DSC00950На 11 юли 2017 година, от 16.00 часа, в градския парк на град Ямбол, представители от Асоциацията за насърчаване и поддържане на Културата на Къркпънар/Турция проведоха демонстрация на характерните за град Одрин „мазни” борби.

Събитието е част от одобрения проект „Разрастване на фестивалите с иновативни подходи.

DSC00955Бенефициент по проекта е Асоциацията за насърчаване и поддържане на Културата на Къркпънар/ Турция, а община „Тунджа” е партньор.

Основните цели на проекта са: укрепване на потенциала на туризма чрез иновативни методи за насърчаване; повишаване на привлекателността на фестивалите и подобряване на трансграничното сътрудничество.

DSC00958В същия ден кметът Георги Георгиев посрещна в общината президентът на Асоциацията Алпер Язоолу. Заедно те обсъдиха дейностите по реализирането на проекта и предстоящото посещение на тунджански кукерски групи в гр. Одрин.

На демонстрационното събитие присъстваха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, президентът на Асоциацията Алпер Язоолу, спонсорът на мазните борби в град Одрин, заместник-кметовете Станчо Ставрев, Ели Василева и Георги Чалъков, секретарят на общината Андон Кръстев, общински съветници, жители и гости на общините „Тунджа“ и Ямбол.

DSC00966Кметът Георгиев приветства всички присъстващи по повод стартирането на дейностите по съвместния проект. Приветствие отправи и президентът на Асоциацията за насърчаване и поддържане на Културата на Къркпънар/ Турция – Алпер Язоолу.

 

DSC00972Мазните борби, познати в България като Пехливански борби, са вид спортни борби. Те водят началото си от съседна Турция, където се считат за национална традиция. Включени са в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното нематериално културно наследство, чрез провеждащия се всяка година в Одрин турнир по пехливански борби „Къркпънар“. Участниците в тези прояви се наричат пехливани.

DSC00982По реализацията на проекта предстои посещение на кукерски групи от община „Тунджа“ в град Одрин, за да покажат своето майсторство в пресъздаването на традиционните обичаи за прогонване на злото.

Кукерството е един от символите на България, най-големият и зрелищен български обичай, чийто корени са дълбоко в далечното минало.

Всяка година той се възражда в периода между Месни и Сирни Заговезни (Сирница) в община „Тунджа”. Кукерските игри целят чрез магическите танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година.

DSC00986DSC00992 DSC00997 DSC00999 DSC01003 DSC01006 DSC01019 DSC01023 DSC01024 DSC01027

About the Author :