Демонстрация на кукерски обичаи в Одрин

1На 21 февруари 2018 г., Кукерска група „Карапча” при народно читалище „Просвета–1920”, с. Маломир, община “Тунджа”, отпътува за град Одрин, Република Турция, за да представи кукерски обреди и ритуали и да популяризира Фестивала „Кукерландия“ зад граница. Група беше придружена от представители на община “Тунджа”, част от екипа по Проекта.

 

2Дейността е част от Проект „Разширяване на фестивалите с иновативни подходи”, Договор № РД-02-29-63/20.03.2017г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020.

Младите кукери бяха посрещнати от членове на водещата организация по проекта – Асоциацията за насърчаване и поддържане на Културата на Къркпънар в Одрин – организатор на провеждането на демонстрацията в центъра на града.

3На 22 февруари шествието на кукерите стартира от офисът на Асоциацията, като премина по една от главните улици на град Одрин под гръмките звуци на тъпан и кукерски хлопки. Множество от хора ги съпроводи до централният площад, където се наслади на зрелищно изпълнение на кукерски обичаи, характерни за село Маломир.

Маломирските кукери бяха особено атрактивни с високите си и цветни маски, тежки звънци и наричането за прогонване на злото, което отправиха към публиката. Със своето представяне кукерска група „Карапча“ за пореден път доказа, че кукерската традиция е уникална и непреходна.

4Проектът, в който Община „Тунджа“ е втори партньор, се основава на необходимостта от предприемане на съвместни действия, насочени към опазване и популяризиране на богатото културно наследство на двата региона, подчертавайки неговата роля за подобряване на Европейското териториално сближаване.

Чрез осъществяване на иновативни подходи, включващи провеждане на културни и фестивални събития характерни за двата трансгранични региона ще бъдат създадени предпоставки за развитие на устойчив туризъм, чрез създаване на общи туристически дестинации и затвърждаване на ролята на културното наследство като инструмент за трансгранично сътрудничество.

 

About the Author :