Делото за такса смет започна въпреки отмененото решение

DSC05906Административен съд – Ямбол даде ход на делото против решението на Общински съвет – Ямбол за увеличаване на такса смет, въпреки че то беше отменено на сесия на 15 март. Делото беше образувано по  жалби на Иван Кърцъков,  Георги Зафиров и Тодор Стоянов, които бяха обединени в един процес. По време на съдебното заседание Тодор Стоянов оттегли жалбата си, но останалите двама продължиха да я поддържат.

Това дело отново доказа сбърканите роли на община Ямбол и на Общински съвет – Ямбол. Страна по делото е Общински съвет – Ямбол, но той не е благоволил да уведоми съдът, че решението е отменено. Това е направил секретарят на община Ямбол Антон Кабрански, но съдът не го прие като законно уведомяване. Адвокатката на Общински съвет – Ямбол също не благоволи да донесе заверено решение за отмяна на увеличението на такса смет, защото според нея то било качено на сайта на общината и по този начин това било надлежно обявяване.

DSC05908Съдебният състав даде 5-дневен срок на Общински съвет – Ямбол, в който да предостави на съда заверено копие от протокола на заседанието на съвета, с което е гласувано отмяната на решението.

Отделно едномесечният срок на обжалване на новото решение на Общински съвет – Ямбол не е изтекъл. Поради тези причини, Административен съд – Ямбол отложи следващото заседание на делото за 21 април от 10,30 часа.

„Случилото се доказа нещо, което твърдя от доста време, че ролите на Общински съвет и на общината са объркани. Общинският съвет в Ямбол няма позиция на разпоредителен орган.  Даже не са изпратени надлежни доказателства от Общинския съвет, а от общината, което само по себе си доказва и несъстоятелност на взетите решения”, каза Тодор Стоянов след приключване на делото.

Другият жалбоподател по делото Иван Кърцъков коментира: „Делото отново показва поредното немарливо отношение от страна на Общински съвет и на община Ямбол, която пак опитва да се меси, а дори не е страна по делото. Решението за отмяна на увеличението на такса смет е взето незаконосъобразно и аз държа да се стигне до съдебно решение, в което да бъде отменено решението на Общински съвет от края на 2016 г. за такса смет, а не за това, че те са го оттеглили”.

 

About the Author :

Leave a reply