Делото за взривовете отложено за 15 юни

DSC005521Ямболски районен съд отложи от 15 до 19 юни делото за взривовете в производствено-складовата база „Стралджа-Мараш” край „Петолъчката”, при които на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници, а осем бяха ранени. Причината за поредното отлагане на делото е заболяване на единия от подсъдимите. Така три години след инцидента процесът не може да приключи дори на първа инстанция. Съдебните заседания се гледат при закрити врати заради държавна тайна.

Припомняме, че заради заболяване на предишния съдия, през февруари делото започна от самото начало при друг съдебен състав с разпит на всички свидетели и вещи лица.

Обвиняеми по делото са управителят на фирмата  Делислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Според прокуратурата те не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с боеприпаси, защото са допуснали бомбите да бъдат разглобявани, а по договора за утилизация е трябвало да бъдат унищожени чрез взривяване. В обвинителния акт е посочено и, че в първия взривен склад е имало пет пъти повече взривни вещества от допустимото и затова взривовете са се прехвърлили и в съседните складове.

Дълго  чаканата повторна експертиза най-после беше представена в съда още през февруари, но на този етап е ясно само, че заключенията в нея са коренно различни от първата, въз основа на която е съставен и обвинителния акт. Заради започване на делото отначало обаче ще бъдат изслушани и двете експертизи и едва тогава съдът ще се произнесе коя от тях приема.

About the Author :