Делото за взривовете край Петолъчката започва отначало

DelevДелото за взривовете край Петолъчката, при които на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници и осем бяха ранени, започва отначало, защото съдията Васил Атанасов няма възможност да го довърши заради здравословни проблеми, научи „Делник”. То е разпределено на друг съдебен състав, който трябва да започне целия процес от самото начало и да разпита отново всички свидетели и вещи лица. Съдебните заседания са насрочени от 3 до 6 февруари 2015 г.

Има възможност показанията на разпитаните досега свидетели да бъдат приобщени като доказателства и по новото дело без да бъдат разпитвани, но за това трябва защитниците на подсъдимите да дадат своето съгласие.

Припомняме, че при първото гледане на делото те се съгласиха многобройните свидетели, които имаха поражения по домовете си да не бъдат разпитвани, но делото започна да се бави заради комплексната експертиза, тъй като съдията отведе вещите лица от нея и дълго време не можеше да назначи нови. Това се случи точно преди година и досега все още експертите не са внесли в съда своето заключение.

Новият съдебен състав вероятно ще изслуша и старата експертиза, защото обвинението е стъпило върху нейните заключения и може отново да отведе вещите лица, които са я съставили.

На 3 февруари делото отново ще стартира при закрити врати, защото по него има документи, които представляват държавна тайна, а това възпрепятства медиите да бъдат запознати с това какво се случва в съдебната зала.

Самото дело вече стой безрезултатно в съда година и три месеца, което обезсърчава роднините на загиналите трима работници. Те са обезверени, че ще получат справедливост, а това е само първата съдебна инстанция.

Обвиняеми по делото са управителят на фирмата Делислав Делев и началникът на производството Иван Пеев, защото според прокуратурата не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с боеприпаси. Според обвинението те са допуснали боеприпасите да бъдат разфасовани от работници, а по договор е трябвало да се унищожават чрез взривяване. В първия взривен склад е имало и близо пет пъти повече взривни вещества от допустимото и затова взривовете са се прехвърлили и в съседните сгради.

About the Author :