Делото за взривовете край Петолъчката започва отново

DSC07306Делото за взривовете край Петолъчката започва отново на 1 февруари в Ямболски районен съд. На подсъдимата скамейка вече ще застанат трима обвиняеми – освен собственика на фирмата „Берета трейдинг” Десислав Делев и началника на производството Иван Пеев, обвинение е повдигнато и на проектанта на взривните работи във фирмата Иван Табов.

Припомняме, че на 5 юни 2012 г. в производствено – складова база „Стралджа Мараш” избухнаха взривове, при които загинаха трима работници, а няколко бяха ранени.

Делото успя за първи път да влезе в съда на 14 октомври 2013 г., но заради перипетии и многобройни отлагания реално стигна до оправдателна присъда на първа инстанция в Ямболски районен съд на 19 юни 2015 г. Тя беше обжалвана пред Ямболски окръжен съд и на 22 януари 2016 г. съдът върна делото за ново разглеждане от Ямболска районна прокуратура с мотива, че в обвинителния акт не са изложени необходимите обстоятелства за начина на извършване на престъплението за всеки един от двамата обвиняеми.

Обвинението по първото дело срещу двамата подсъдими – собственика на базата и началника на производството, беше, че не са взели необходимите мерки за сигурност при унищожаването на боеприпаси, защото вместо да ги взривяват са ги разфасовали, а в складовете е имало пет пъти по-големи количества взривно вещество от допустимото и по този начин по непредпазливост са причинили смъртта на тримата работници и са нанесли щети за над 62 млн. лв.

По новото дело обвинението и срещу тримата е по същия текст от Наказателния кодекс – чл. 338 ал. 3. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества и не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване, предвидени в 32 законови и нормативни разпоредби, като вместо да ги взривят са ги „разснарядявали” и в резултат на това е последвал взрив, от който са загинали трима души, а други трима са получили средни телесни повреди. Обвинението е повдигнато като особено тежък случай, заради което се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

Новото обвинение стъпва на нова съдебна експертиза. Призовани са 56 свидетели, а делото вече е 101 тома.

Трети съдебен състав на Ямболски районен съд ще поеме новото дело, защото първото заради заболяване на съдия беше гледано от два съдебни състава.

За роднините на загиналите и за всички пострадали по някакъв начин, които са над 100, остава надеждата, че този път ще получат справедливост, защото по първото дело не бяха конституирани като граждански ищци и частни обвинители и това им „върза” ръцете, защото при оправдателна присъда не могат да предявят никакви претенции.

 

 

 

About the Author :